Overleg met Duitsland over garnalenvisserij

30 mei 2011

Duitsland en Nederland zijn het erover eens dat de garnalensector vrijwillig en op eigen initiatief vraag en aanbod in evenwicht moet brengen. Onder meer dr. Hans Hoogeveen, Directeur-generaal Agro bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en Robert Kloos, staatssecretaris van het Duitse ministerie van Landbouw hebben tijdens een rondetafelgesprek in Bonn afspraken gemaakt over de garnalenvisserij. Bij het gesprek waren ook de betrokken deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein en vertegenwoordigers van de georganiseerde garnalenvisserij aanwezig. Door de sterke prijsdaling is de economische situatie van de garnalenvissers in Nederland en Duitsland de afgelopen maanden flink verslechterd.

Beide landen beloofden steun aan de visserijsector door middel van hun wetenschappelijke instituten. Daarbij moet het vooral gaan om de verdere ontwikkeling van de afzetmogelijkheden.

De Duitse staatssecretaris Kloos riep bovendien de producentenorganisaties op om volop gebruik te maken van de mogelijkheden die het EU-visserijbeleid biedt. Begin mei heeft het Duitse ministerie van Landbouw het aantal voor premie in aanmerking komende stilligdagen, waarvoor aan de visserijondernemingen een sociale premie kan worden uitgekeerd, verhoogd van 40 tot 50 dagen.

Ook is er nauwe samenwerking op regeringsniveau. Voorafgaand aan de gesprekken in Bonn ontmoette staatssecretaris Henk Bleker de Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner. Ook dat gesprek ging over maatregelen om de marktpositie van de garnalenvissers te verbeteren en de afzet van Noordzeegarnalen te stimuleren.

Altijd op de hoogte blijven?