Actueel

Vaak vervuilde kweekvis in supermarkten

5
120727 pangasius

De kweek van vissoorten als pangasius en tilapia is de afgelopen decennia geëxplodeerd. In 1990 werd er nog zo’n 10.000 ton gekweekt, tegenover 1,1 miljoen ton in 2008. Eén derde hiervan komt terecht op de Europese markt. In Azië wordt pangasius voornamelijk gekweekt in de Mekong-delta in Vietnam. Dit is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld, met onder andere DDT, arseen en bestrijdingsmiddelen. Pangasius is een van de makkelijkste vissen om te kweken, omdat de vis weinig eisen stelt aan het leefmilieu. De waterkwaliteit is dan ook niet belangrijk voor de overleving van de vis. ook wordt bij het kweken van pangasius gebruik gemaakt van geneesmiddelen tegen parasieten en krijgen de vissen pre- en antibiotica toegediend. Ook de productie is allesbehalve eerlijk. Langs de Mekong rivier is een systeem ontstaan waarbij de boeren worden uitgebuit.

Foodwatch Nederland wil dat er per direct een einde komt aan deze misstanden en doet daarom een oproep om de panga en tilapia in de ban te doen. De organisatie pleit ervoor dat alle voedsel, dus ook kweekvis, geen schadelijke stoffen mag bevatten en eerlijk verkregen moet zijn.

5 reacties op “Vaak vervuilde kweekvis in supermarkten

 1. Shrimps zegt:

  Niets te vinden op foodwatch. Moet het niet Scienta Nova zijn?

 2. Arseen komt in heel ZO-Azië voor in de natuur. Vooral Bangladesh heeft er veel last van bij het aanboren van drinkwaterbronnen. DDT hebben wij niet gevonden in onze Mekong watermonsters die wij destijds in 2010 hebben genomen. Waterkwaliteit is wel belangrijk voor de vis, het zuurstofgehalte juist weer niet. Boeren worden ook in Nederland uitgebuit, dus dat is niets bijzonders. (Kijk maar naar de uien- en aardappel prijsvorming)
  Als je over de Tropische aquacultuur berichten wil publiceren, dien je op feiten te baseren en het liefst van eigen onderzoek. Men herhaalt een Belgisch persbericht uit 2010, dat weer Franse bronnen aanhaalt van 5 jaar oud en roepen wat de ARD en WWF in Duitsland een paar jaar geleden hebben weergegeven. Die zijn naar Vietnam geweest met de veiligheidsdiensten hijgend in hun nek.
  Bij het tweede bezoek in 2010 van Scienta Nova naar Vietnam is dit niet gebeurd. Wij waren niet traceerbaar en hadden een eigen deskundige Vietnamese gids uit Nederland meegenomen die zelfs het plaatselijke dialect spreekt!
  De Pangasius ophef dat momenteel plaatsvindt wordt veroorzaakt door alarmerende berichten uit Vietnam zelf. De voerprijzen schieten omhoog, de diepvriesvoorraden zijn hoog, de visprijzen laag en de ongeorganiseerde boer is weer de pineut. Allemaal ingrediënten voor de rampenformule op het gebied van voedselveiligheid. Inmiddels zijn wij weer bezig met een onderzoek op Aziatische importen op het gebied van antibiotica en andere vreemde stoffen die je niet in Noordzee vis zult tegenkomen. Fillipijnen, Bangladesh en China zijn nu de speerpunten. Daar wordt het meest geklooid met onze voedselveiligheid naar mijn bescheiden mening. Wordt vervolgd.
  Voor de goede orde: Ik blijf een Panga hater, met eigen ogen heb ik het Vietnamese bedrog ter plaatse gezien en de foute chemische analyses.
  Ik geloof in de sterkte van de Europese kustvisserij. De zwakke punten van de verre importen zullen de komende jaren voor het brede publiek steeds duidelijker worden. Ik geniet vrijwel dagelijks van Noordzee vis. Foodwatch gaan wij uitnodigen voor een lunchgesprek op Urk, Scheveningen of IJmuiden.

 3. Cornell zegt:

  Overdreven om alle tilapia in de ban te willen doen. Tilapia wordt op diverse plaatsen in de wereld duurzaam gekweekt.

 4. […] pangasius eet zijn eigen poep in de toch al zwaar vervuilde mekong-delta […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *