Alg beperkt opvissen schelpdieren uit Oosterschelde

8 augustus 2012

OUWERKERK - In een deel van de Oosterschelde worden voorlopig geen schelpdieren opgevist. Rijkswaterstaat, de GGD, de gemeente Schouwen-Duiveland en het Productschap Vis hebben dat afgesproken omdat de mosselen en oesters mogelijk besmet zijn met een giftige alg uit de familie dinoflagellaten. Het gaat in totaal om een kwart van de percelen.

Gemalen

De giftige alg is in hoge concentraties aangetroffen in de Ouwerkerkse Kreek. Het water uit de kreek is via gemalen ook gespuid in de Oosterschelde. Daarom kan de alg ook daar in grote concentraties voorkomen.

 

Veilig

Het opschorten van het opvissen van schelpdieren in het gebied moet voorkomen dat giftige schelpdieren de consument bereiken. Oesters en mosselen die al in de winkel liggen zijn volgens het Productschap Vis veilig om te eten. Uit onderzoek is gebleken dat die schelpdieren niet besmet zijn. Wel wordt afgeraden om zelf oesters, mosselen of kokkels te gaan rapen.

 

Vissen

Vissen uit de Oosterschelde kunnen zonder gevaar worden genuttigd. Vissen eten namelijk de bewuste alg niet.

In de Ouwerkerkse Kreek is inmiddels een zwemverbod ingesteld. De GGD Zeeland weet niet of mensen in aanraking zijn gekomen met de alg. Er is een telefoonnummer geopend voor vragen over de situatie: 0118-421198.

 

Giftigheid

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk om welke soort alg het precies gaat. Niet alle algensoorten in de familie dinoflagellaten zijn giftig. En van de giftige soorten zijn er ook verschillen in giftigheid.

 

Zenuwstelsel

Wanneer een mens het gif binnenkrijgt, zoals door het eten van een giftige mossel, leidt het gif hoogstwaarschijnlijk tot maag- en darmklachten. Dat zegt het GGD. Maar het kan ook gaan om een alg waarbij het gif het zenuwstelsel kan aantasten. Bron: Omroep Zeeland.nl

Altijd op de hoogte blijven?