Actueel

Wieringer vissers vangen steur

20120821 Steur

Wieringer vissers hebben de afgelopen twee weken tot twee maal toe een uitgezette en gemerkt steur gevangen. De eerste melding kwam op donderdag 2 augustus van schipper Han Ypma van de WR 244.

Deze kotter viste op dat moment op de Noordzee ter hoogte van IJmuiden en zag tijdens het legen van de netten de bijzondere vangst en heeft de steur gelijk in de aan boord zijnde leeftank gegooid en contact gezocht met een medewerker van het Productschap Vis, die op zijn beurt de vangst melde bij IMARES en daar het verzoek kreeg om van de nog levende steur de gegevens te noteren, enkele foto’s te maken en daarna weer terug te zetten in zee. De steur zwom na dit alles gelijk weer de diepte in, aldus schipper Han Ypma.

De tweede melding kwam woensdag 8 augustus van de garnalenkotter WR 12 vissende op de Waddenzee tussen Texel en Wieringen. Tijdens de laatste trek in het Visjagersgaatje, vlak voordat de garnalenvangst in de visafslag van Den Oever zou worden gelost, ook een steur in zijn vangst tegen kwam. Schipper Gerard Kranendonk en zijn bemanning zagen en ook gelijk dat dit een bijzondere vis was en ook hij zocht contact met de medewerker van het Productschap Vis in Den Oever. Ook hier was het advies om de gegevens te noteren en de steur weer levend overboord te zetten.

De gevangen steuren zijn in mei van dit jaar, ter ere van het 50 jarig jubileum van het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Sportvisserij Nederland gemerkt en uitgezet in o.a de Rijn, Waal en Maas. De vijftig gekweekte en gemerkte steuren moeten gegevens leveren om er zo voor te zorgen dat deze vissoort zich weer kan ontwikkelen in onze wateren. De steur is een kraakbeenvis die een deel van zijn leven in zoet en een deel van zijn leven in zout water doorbrengt. Als een stofzuiger scharrelt hij over de bodem op zoek naar, krabbetjes, wormen, schelpdieren en kleine visjes.

Het is best wel uniek dat twee meldingen zo kort achter elkaar door twee Wieringer schepen is gedaan. Het zegt ook wel wat over het anders denken op de vissersvloot van met name Wieringen; ging vroeger alles wat vis was in een kist, tegenwoordig werken de vissers, door het melden, registreren en terug zetten van deze toch wel bijzondere vangsten mee aan het terug krijgen van bepaalde vissoorten in onze wateren.

Volgens de kenners is de steur een beschermde diersoort en meer bedreigd dan de zwarte neushoorn of de reuzenpanda. Het zal dan ook nog wel een tijdje duren voordat de eerste Wieringer kaviaar in de winkels zal liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *