Actueel

Wieringer vissers vangen steur

20120821 Steur

Wieringer vissers hebben de afgelopen twee weken tot twee maal toe een uitgezette en gemerkt steur gevangen. De eerste melding kwam op donderdag 2 augustus van schipper Han Ypma van de WR 244.

Deze kotter viste op dat moment op de Noordzee ter hoogte van IJmuiden en zag tijdens het legen van de netten de bijzondere vangst en heeft de steur gelijk in de aan boord zijnde leeftank gegooid en contact gezocht met een medewerker van het Productschap Vis, die op zijn beurt de vangst melde bij IMARES en daar het verzoek kreeg om van de nog levende steur de gegevens te noteren, enkele foto’s te maken en daarna weer terug te zetten in zee. De steur zwom na dit alles gelijk weer de diepte in, aldus schipper Han Ypma.

De tweede melding kwam woensdag 8 augustus van de garnalenkotter WR 12 vissende op de Waddenzee tussen Texel en Wieringen. Tijdens de laatste trek in het Visjagersgaatje, vlak voordat de garnalenvangst in de visafslag van Den Oever zou worden gelost, ook een steur in zijn vangst tegen kwam. Schipper Gerard Kranendonk en zijn bemanning zagen en ook gelijk dat dit een bijzondere vis was en ook hij zocht contact met de medewerker van het Productschap Vis in Den Oever. Ook hier was het advies om de gegevens te noteren en de steur weer levend overboord te zetten.

De gevangen steuren zijn in mei van dit jaar, ter ere van het 50 jarig jubileum van het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Sportvisserij Nederland gemerkt en uitgezet in o.a de Rijn, Waal en Maas. De vijftig gekweekte en gemerkte steuren moeten gegevens leveren om er zo voor te zorgen dat deze vissoort zich weer kan ontwikkelen in onze wateren. De steur is een kraakbeenvis die een deel van zijn leven in zoet en een deel van zijn leven in zout water doorbrengt. Als een stofzuiger scharrelt hij over de bodem op zoek naar, krabbetjes, wormen, schelpdieren en kleine visjes.

Het is best wel uniek dat twee meldingen zo kort achter elkaar door twee Wieringer schepen is gedaan. Het zegt ook wel wat over het anders denken op de vissersvloot van met name Wieringen; ging vroeger alles wat vis was in een kist, tegenwoordig werken de vissers, door het melden, registreren en terug zetten van deze toch wel bijzondere vangsten mee aan het terug krijgen van bepaalde vissoorten in onze wateren.

Volgens de kenners is de steur een beschermde diersoort en meer bedreigd dan de zwarte neushoorn of de reuzenpanda. Het zal dan ook nog wel een tijdje duren voordat de eerste Wieringer kaviaar in de winkels zal liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

 • Cor Fondse mag vis blijven verkopen in haven Breskens

  Visverkoper Cor Fondse mag zijn werkzaamheden vanaf de Harlingen 10 in de haven van Breskens voortzetten. B en W van de gemeente Sluis willen hem, na eerdere eisen dat hij zijn verkoop zou stoppen, nu onder bepaalde voorwaarden een gedoogvergunning geven. Vorig jaar ontving de… Lees verder →

  PZ_15656395_156563_2113397h
 • Vis kweken in restaurant of viswinkel

  Met Aquaponics kunnen vishandelaren en restauranthouders in de toekomst zelf vis kweken, in combinatie met groente en kruiden. Het woord Aquaponics is een samentrekking van aquacultuur en hydroponics (telen van planten in water.) Bij aquaponics worden eetbare vissoorten en schaal- en schelpdieren gekweekt in combinatie… Lees verder →

  120824 Aquaponics
 • Flora- en Visserijdagen

  Zaterdag beginnen in Den Oever de jaarlijkse Flora- en Visserijdagen. Vijf dagen lang staan het dorp en het haventerrein bol van de festiviteiten. Op zaterdag zijn er demonstraties mountainbike en een trailshow. Op zondag zal Bart van Olphen, bekend van Fishes en het tv-programma Koffietijd,… Lees verder →

  120824 wieringen-Den-Oever-Visserijdagen
 • Bijzonder bedrijfsfeest BRU 40

  Medewerkers en gezinsleden van mosselbedrijf Padmos uit Bruinisse genoten onlangs van een bijzonder personeelsfeestje: oogstschip de BRU 40 was omgebouwd tot partylocatie, compleet met partytent, buffet en een zwembad in het mosselruim. Het warme weer hielp een handje en vrijwel iedereen, kinderen en volwassenen, nam… Lees verder →

  120824 BRU 40
 • Nieuwe Visgildewinkel in Dordrecht

  Vishandel Bieshof uit Dordrecht is sinds kort aangesloten bij Visgilde. De viswinkel in het Dordtse winkelcentrum Bieshof opende op 7 augustus na een verbouwing haar deuren. De winkel is nu helemaal ingericht met de vernieuwde Visgilde huisstijl en maakt gebruik van een modern instore systeem.… Lees verder →

  120823 Visgilde Bieshof - winkel - uitstraling
 • Presentatie ASC label voor kweekvis

  1

  Het ASC label voor kweekvis is een feit. Op maandag 20 augustus werd dit nieuwe label voor duurzame vis in het Amsterdamse scheepvaartmuseum gepresenteerd. De ASC tilapia is inmiddels verkrijgbaar in een aantal supermarkten, waaronder Albert Heijn en is afkomstig van de eerste gecertificeerde kwekerij… Lees verder →

  120822 RegalSprings1
 • Officiële start ‘Paling over de dijk’

  1

  In de maanden september, oktober en november 2012 wordt in twee provincies het pilot-project ‘Paling over de dijk’ uitgevoerd. De officiële start vindt plaats op 5 september aanstaande in Noord-Holland en Zeeland. Met dit project wordt de groei van de palingstand in Nederland gestimuleerd. Beroepsvissers… Lees verder →

  120822 palinguitzet_3jpg
 • European Seafood Exposition

  De European Seafood Exposition (ESE) vindt elk jaar rond eind april, begin mei plaats in Brussel (Brussels Exhibition Centre). De ESE is de grootste visvakbeurs ter wereld. Holland Paviljoen Het Nederlands Visbureau organiseert elk jaar op de ESE een Holland Paviljoen. Het Holland Paviljoen biedt… Lees verder →

  120809 ESE visbeurs
 • De wolhandkrab: van ongewenste exoot tot exportproduct

  3

  Voor veel consumenten in China, Korea en Japan is de wolhandkrab een delicatesse. Dit betekent een omvangrijke, potentiele afzetmarkt voor de Nederlandse wolhandkrab onder Aziatische consumenten in grote Europese steden. Ook zijn er exportmogelijkheden richting China. Dat blijkt uit een verkennend marktonderzoek van LEI Wageningen… Lees verder →

  120809 wolhandkrab
 • Geavanceerde weegtechnologie Bizerba

  Bizerba introduceert het eerste K-flex modulair opgebouwde weegschaalsysteem dat compleet geïntegreerd kan worden in de counter.  Losse onderdelen kunnen ergonomisch geplaatst worden op de bedieningsbalie. Het weeggedeelte, het zogeheten ScalePad, kan bovenin de counter verwerkt worden. De schermen, printers en andere technologie zijn zodanig geplaatst… Lees verder →

  K
Naar archief →