Actueel

Eerste ASC pangasius van Queens Products

foto Harry Hoogendoorn van Queens en Bas Geerts van ASC

Pangasius is na tilapia de tweede kweekvis die voldoet aan de standaarden van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) certificeringsprogramma voor verantwoord gekweekte vis. De gecertificeerde panga wordt op de markt gebracht door Queens Products uit Varsseveld. Queens was ook met ASC tilapia de eerste.

Pangasius veroverde dit jaar in Nederland de nummer 1 positie van meest gegeten vis. De jaarlijkse productie in Vietnam is in 10 jaar tijd van 150.000 ton naar 1,3 miljoen ton in 2011 gegroeid. Deze explosieve groei leidde tot negatieve neveneffecten geleid. Maatregelen worden dan ook doorgevoerd om het tij te kregen. De certificering van de Aquaculture Stewardship Council betekent erkenning voor de kwekerijen die hun kweekmethodes aantoonbaar verantwoord georganiseerd hebben. Zij gebruiken geen onnodige antibiotica, zuiveren hun afvalwater voordat het wordt geloosd op de rivier en zorgen ook voor goede arbeidsomstandigheden.

De eerste pangasius die het ASC-keurmerk heeft is afkomstig van kwekerij Vinh Hoan in Vietnam, een van de grootste pangasiusproducenten in de Mekong Delta. Het bedrijf is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de richtlijnen voor de verantwoorde kweek van pangasius. Het heeft tijdig de nodige aanpassingen doorgevoerd om als eerste de ASC-certificering te ontvangen. De ASC pangasius wordt in Nederland verkocht door door Queen Products, marktleider in diepvries visfilet. De eerste supermarkt die de gecertifeerde panga in de schappen had was Dirk van den Broek in Hilversum. Vanaf maandag week liggen in meer dan 2.000 supermarkten zakken pangafilet met het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Op  de foto Harry Hoogendoorn van Queens en Bas Geerts van ASC.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *