Actueel

Paling gered door Dupan

1
IMG_5785

Duurzaam palingfonds Dupan leverde opnieuw een bijdrage aan de toekomst van de palingstand. Op 5 september werden palingen voor de sluis in Zaandam weggevangen en er achter in vrijheid gesteld. Beroepsvisser en voorzitter van de Noordhollandse bond van binnenvissers Arnold van Werkhoven haalde voor het oog van de landelijke pers zijn vlak voor de sluis geplaatste fuiken leeg. Ongeveer vijftien schieralen (geslachtsrijpe palingen) werden met grote zorg in een emmer met water gedaan en vervolgens aan de andere kant van de sluis te water gelaten. Van Werkhoven: “We brengen ze bewust niet direct naar zee, want we weten niet wat voor hen het juiste moment is om te gaan trekken. Hiervandaan is de route naar zee redelijk veilig voor ze, en kunnen onderweg ook nog rustig de tijd nemen.”
Ook bij een sluis in het Zeeuwse Kerkwerve vond later op de dag een overzettingen plaats. De overzettingen vormde het startsein voor het pilotproject Paling over de dijk. Beroepsvissers van de Noordhollandse Bond van Binnenvissers en van de Federatie van Beroepsvissers Zuidwest Nederland zullen tot eind november een aantal keren per week bij van vier gemalen in Noord-Holland en zeven in Zeeland paling wegvangen en er achter uitzetten. Daardoor kan de paling tijdens het trekseizoen ontsnappen naar open zee en voor nageslacht zorgen. Op die manier kan er uiteindelijk weer meer jonge paling in Nederland komen.

1 reactie op “Paling gered door Dupan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *