Samenwerking Dupan, Slow Food en Eurotoques

22 september 2012

Om de acties en projecten voor het voortbestaan van de paling op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen, werkt DUPAN samen met onder meer Slowfood Nederland en Eurotoques. Tijdens een afwisselende dag bij Klooster Paling in Enkhuizen stonden vorige week zowel de duurzame als de culinaire aspecten van de paling in de spotlights.

William Swinkels, secretaris van Dupan en voorzitter van de Nevevi, de Nederlandse Vereniging van Viskwekers, benadrukte voor het kritische gehoor van pers en Slow food leden dat paling niet direct met uitsterven bedreigd wordt. “De paling staat op lijst 2 van CITES, dus niet op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. De glasaal in het Europese aalbeheer plan opgenomen, waardoor beschermende maatregelen mogelijk geworden zijn, waar in principe alle landen in Europa zich aan moeten houden. Een van de maatregelen binnen het aalbeheerplan is dat van elke kilo glasaal die gevangen wordt 60 procent moet worden uitgezet.

Eurotoques, de grootste restaurantorganisatie van Nederland, maakt zich al jaren zorgen over overbevissing, aldus vice-voorzitter Jos van Grunsven. “Als ambassadeurs van de goede smaak adviseren wij onze leden over het gebruik van bedreigde soorten. Over blauwvin tonijn is er bijvoorbeeld een negatief advies. Wij zijn ook kritisch over het gebruik van paling. Maar de initiatieven van de sector juichen we toe. Wij denken dat die internationaal navolging moeten krijgen en willen daar graag een bijdrage aan leveren.”

   

Altijd op de hoogte blijven?