Actueel

Samenwerking Dupan, Slow Food en Eurotoques

1
ris-Vis-10-3029

Om de acties en projecten voor het voortbestaan van de paling op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen, werkt DUPAN samen met onder meer Slowfood Nederland en Eurotoques. Tijdens een afwisselende dag bij Klooster Paling in Enkhuizen stonden vorige week zowel de duurzame als de culinaire aspecten van de paling in de spotlights.

William Swinkels, secretaris van Dupan en voorzitter van de Nevevi, de Nederlandse Vereniging van Viskwekers, benadrukte voor het kritische gehoor van pers en Slow food leden dat paling niet direct met uitsterven bedreigd wordt. “De paling staat op lijst 2 van CITES, dus niet op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. De glasaal in het Europese aalbeheer plan opgenomen, waardoor beschermende maatregelen mogelijk geworden zijn, waar in principe alle landen in Europa zich aan moeten houden. Een van de maatregelen binnen het aalbeheerplan is dat van elke kilo glasaal die gevangen wordt 60 procent moet worden uitgezet.

Eurotoques, de grootste restaurantorganisatie van Nederland, maakt zich al jaren zorgen over overbevissing, aldus vice-voorzitter Jos van Grunsven. “Als ambassadeurs van de goede smaak adviseren wij onze leden over het gebruik van bedreigde soorten. Over blauwvin tonijn is er bijvoorbeeld een negatief advies. Wij zijn ook kritisch over het gebruik van paling. Maar de initiatieven van de sector juichen we toe. Wij denken dat die internationaal navolging moeten krijgen en willen daar graag een bijdrage aan leveren.”

 

 

1 reactie op “Samenwerking Dupan, Slow Food en Eurotoques

  1. Shrimps zegt:

    Als alternatief gerookte panga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

  • Vervuilde Schelde kan leiden tot dode vis

    De vervuiling in de Schelde kan volgens de Vlaamse Milieumaatschappij op termijn leiden tot 7 à 10 ton dode vis. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. In Wallonië werd voorlopig nog geen bron van vervuiling gevonden, maar volgens de Milieumaatschappij staat het vast dat… Lees verder →

    120927 vervuiling Schelde
  • Glasaal doet het goed bij Den Oever

    De glasaalindex over 2012 is met 2,4 de hoogste sinds 2001. Toch is er nog steeds veel minder glasaal dan in de jaren 30 tot 90 van de vorige eeuw. Sinds 1938 wordt jaarlijks bij Den Oever de glasaalintrek gemeten. Het record was in 1965… Lees verder →

    120926 Glasaal Den Oever
  • Zeeland opent subsidieregeling EVF

    De provincie Zeeland nodigt initiatiefnemers in de Zeeuwse visserijbranche uit om gebruik te maken van de mogelijkheden van het Europees Visserij Fonds (EVF). Tussen 1 oktober en 31 oktober kunnen namelijk nieuwe projecten worden ingediend die voor subsidie in aanmerking komen. De projecten dienen innovatief te… Lees verder →

    Eisma VisMag - VIS Special 05-03 - Dag van de Zeeuwse Visserij V
  • De Oesterij wint Zeeuwse Visserij Award

    De Oesterij uit Yerseke is uitgeroepen tot winnaar van De Zeeuwse Visserij Award 2012. Tijdens de Dag van de Visserij in Vlissingen overhandigde gedeputeerde Kees van Beveren de Award aan Jean Dhooge, eigenaar en initiatiefnemer van De Oesterij. De Jury roemt Jean Dhooge om zijn… Lees verder →

    120925 Oesterij wint Zeeuwse Visserij Award
  • Zeeland zoekt nieuw Zeeuws Meisje

    De missverkiezing voor een nieuw Zeeuws Meisje is op volle toeren in Zeeland. Afgelopen zaterdag op de Dag van de Zeeuwse Visserij liep Caroline Cabboort, een van de deelneemsters, rond als Zeeuws Meisje. Ze heeft als item de duurzame visvangst opgepakt. Ze verkocht samen met… Lees verder →

    Eisma VisMag - VIS Special 05-03 - Dag van de Zeeuwse Visserij V
  • Online versmarkt 24/7 gelanceerd

    Foodgroothandel Deli  XL heeft een online versmarkt gelanceerd, www.vers247.nl. Het is een regionale online versmarkt voor de horeca. De website biedt restaurants in West-Nederland de keuze uit ruim 2.400 dagverse producten, waarvan ruim 1.000 van lokale specialisten. Met het platform speelt de groothandel in op… Lees verder →

    120925 versmarkt 247
  • Aftrap haringpromotietour bij Nemo

    Om kinderen over de streep te halen meer haring te eten is het Nederlands Visbureaueen speciale proefpromotietournee gestart. De aftrap was zaterdag 22 september bij museum Nemo in Amsterdam. Met twee bakfietsen en een levensechte ‘Harrie Haring’ werden stukjes haring uitgedeeld aan kinderen die het… Lees verder →

    120924 haringpromotie kinderen
  • Eerste ASC pangasius van Queens Products

    Pangasius is na tilapia de tweede kweekvis die voldoet aan de standaarden van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) certificeringsprogramma voor verantwoord gekweekte vis. De gecertificeerde panga wordt op de markt gebracht door Queens Products uit Varsseveld. Queens was ook met ASC tilapia de eerste. Pangasius… Lees verder →

    foto Harry Hoogendoorn van Queens en Bas Geerts van ASC
  • Mosselliefde in de bioscoop

    Half september ging tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen de film L’ Amour des Moules in premiere, een bijzondere film over mosselen. In de film wordt op sfeervolle wijze het leven van de Zeeuwse mossel belicht. De hele levenscyclus: de mossel die… Lees verder →

    120919 mosselfilm
  • Vergunning voor opvissen mosselzaad

    Staatssecretaris Bleker van EL&I heeft vergunning verleend om 26 miljoen kilo mosselzaad op te vissen uit de Waddenzee. Dat heeft het ministerie van EL&I bekendgemaakt. De mosselen die opgevist worden, liggen op plekken die instabiel zijn, bijvoorbeeld op plaatsen die door storm en heftige stromingen… Lees verder →

    120917 26 miljoen kg mosselzaad vissen
Naar archief →