Actueel

Vergunning voor opvissen mosselzaad

120917 26 miljoen kg mosselzaad vissen

Staatssecretaris Bleker van EL&I heeft vergunning verleend om 26 miljoen kilo mosselzaad op te vissen uit de Waddenzee. Dat heeft het ministerie van EL&I bekendgemaakt. De mosselen die opgevist worden, liggen op plekken die instabiel zijn, bijvoorbeeld op plaatsen die door storm en heftige stromingen kunnen verdwijnen. De stabiele plaatsen worden met rust gelaten waardoor natuurlijke mosselbanken kunnen ontstaan.
Het grootste deel van het gevangen mosselzaad wordt weer uitgezaaid op de kweekpercelen in de Waddenzee, een klein deel van het zaad gaat naar de Oosterschelde.
De laatste keer dat er in het najaar op mosselzaad werd gevist was in 2009. Het doel is om bij de vangst van mosselzaad op termijn voor het grootste deel gebruik te maken van mosselzaad-invanginstallaties. Dat is beter voor de natuur.
De vergunningverlening van de najaarsvisserij past in het in 2008 gesloten Convenant Transitie Mosselsector en Natuurherstel Waddenzee. Dit convenant bevat verduurzamingafspraken tussen het ministerie, de Producenten Organisatie Mosselcultuur, de Waddenvereniging, de Vogelbescherming, de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting WAD. Het overleg tussen deze partijen maakt een onderdeel uit van het Programma ‘Naar een Rijke Waddenzee’, het algemene verduurzamingsprogramma voor de Waddenzee dat gefinancierd wordt door het Rijk en de noordelijke regio. (foto: Henk Riswick)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *