Actueel

Vervuilde Schelde kan leiden tot dode vis

120927 vervuiling Schelde

De vervuiling in de Schelde kan volgens de Vlaamse Milieumaatschappij op termijn leiden tot 7 à 10 ton dode vis. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. In Wallonië werd voorlopig nog geen bron van vervuiling gevonden, maar volgens de Milieumaatschappij staat het vast dat de pollutie stroomopwaarts moet noemt daarbij niet een specifiek Waals bedrijf.
Volgens Van Besien ontkent de Waalse overheid niet dat de vervuiling mogelijk op hun grondgebied heeft plaatsgevonden. ‘Alleen werd momenteel nog geen bron gevonden.’
Uit onderzoek blijkt dat de vervuiling bestaat uit rottend materiaal en niet uit een chemische pollutie. ‘Het is onbekend waar het materiaal vandaan komt. Mogelijk gaat het om een bedrijf of een falende waterzuiveringsinstallatie’, zegt Van Besien.
Sinds de vervuiling werd geconstateerd is al 2 à 3 ton dode vis uit het water gehaald. Volgens het Belgische Agentschap voor Natuur en Bos loopt dat mogelijk op tot 7 à 10 ton. ’Een dergelijke grote en diverse vispopulatie opnieuw opbouwen kan jaren duren’, besluit de woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *