Actueel

Al 200 zieken door salmonella-zalm

1
121003 besmette gerookte zal met salmonella

Van tot nu toe 200 mensen is bekend dat zij ziek zijn geworden door de met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) maandagavond. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM vermoedelijk hoger. In de gerookte zalm is dezelfde soort salmonella gevonden als bij zieke patiënten, Salmonella Thompson.

De besmetting werd afgelopen vrijdag ontdekt. De salmonella-zalm was toen al verkocht bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie. De vis is mogelijk besmet geraakt door een fout in de productie, zo liet een woordvoerder van Foppen maandag weten, „Ons onderzoek richt zich nu op een specifieke productielijn in een van onze twee productievestigingen” Foppen heeft vestigingen in Nederland en Griekenland. In Nederland is niets gevonden, mogelijk heeft de besmetting in Griekenland plaatsgevonden.
De zalm is direct uit de schappen gehaald. Behalve naar winkels binnen Nederland, waren de producten toen ook naar de VS gedistribueerd. Voor zover nu bekend zijn daar honderd mensen ziek geworden.
Een infectie met Salmonella Thompson kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel, aldus het RIVM. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan.

1 reactie op “Al 200 zieken door salmonella-zalm

  1. […] Al 200 zieken door salmonellazalm (3 oktober 2013) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *