Actueel

Veel vragen bij Foppen over besmetting

1
121009 gerookte zalm

Visfabrikant Foppen uit Harderwijk heeft bijna 9000 reacties gekregen van klanten wegens de salmonellabesmetting. Het ging om 5000 brieven en 3800 telefoontjes.
In Nederland zijn inmiddels ruim 350 mensen ziek geworden door het eten van gerookte zalm die met de salmonellabacterie was besmet. Bij visrokerij Foppen in Harderwijk is zalm de afgelopen decennia het grootste product geworden. De zalm wordt in Noorwegen gevangen, maar blijkt pas na een reis van duizenden kilometers via Griekenland weer terug naar Nederland te worden vervoerd. In Griekenland vindt de bewerking (roken en fileren) plaats. De meeste gerookte zalm in Nederlandse supermarkten is van Foppen afkomstig.  Foppen deed al langer zaken met Griekenland voor gerookte paling. De visverwerker maakt in Griekenland producten met gerookte paling en forel. In Nederland heerst krapte op de arbeidsmarkt voor de visverwerking. Bovendien is arbeid in Griekenland goedkoper.

Het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting is in volle gang. Er zijn strenge hygiëneregels bij fabrieken om besmetting te voorkomen. Consumenten dienen de producten koel en gescheiden van andere verse producten te bewaren.

1 reactie op “Veel vragen bij Foppen over besmetting

  1. […] Veel vragen bij Foppen over besmetting  (9 oktober 2013) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *