Actueel

Gekweekte snoekbaars op afslag Zeebrugge

1
121010 Gekweekte zeebaars Zeebrugge

Het praktijkcentrum aquacultuur van het Vlaamse onderzoekscentrum Inagro heeft na twee jaar onderzoeken en testen de eerste gekweekte snoekbaars op de markt gebracht. In de Zeebrugse vismijn werd voor de eerste keer 25 kilo gekweekte snoekbaars geveild. Het visbedrijf Nordpesca betaalde 44,99 euro voor een kilo gekweekte snoekbaars. “Snoekbaars is een lekkere vis met mooie witte filets en vast visvlees. De vis heeft in Europa een stabiele afzet en haalt hoge marktprijzen. We willen samen met de visveiling potentiële investeerders informatie verschaffen over de marktprijzen en de aquacultuur rond snoekbaars”, zegt Stefaan Teerlinck, verantwoordelijk voor aquacultuur bij Inagro.

Volgens Noël Devisch, voorzitter van de Vlaamse Visveiling, is het kweken van vis relatief nieuw in Vlaanderen, maar niet in de wereld. “Er wordt wereldwijd 90 miljoen ton vis gevangen, maar er wordt ook 60 miljoen ton gekweekt. Aquacultuur is vooral een succes in China en hoewel er een groot tekort is aan vis in Europa, wordt hier relatief weinig vis gekweekt. Dat komt deels door de hoge energieprijzen.”
De smaak van de gekweekte vis verschilt nauwelijks van gevangen vis. Op een test kreeg de wilde snoekbaars 191 punten en de gekweekte 192 punten. Snoekbaars komt vandaag bijna altijd uit het wild en is vooral in Oost-Europa een vaste waarde in traditionele gerechten.

 

1 reactie op “Gekweekte snoekbaars op afslag Zeebrugge

  1. Shrimps zegt:

    helaas een doodloper in NL . kweken snoekbaars is te duur en kan niet concurreren met filets uit Rusland van €7,kg franco thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

  • Stokvis bij Wouter Klootwijk

    In de eerste van de nieuwe serie afleveringen van De Wilde Keuken onderzoekt Wouter Klootwijk vanavond stokvis. Kabeljauw verandert in stokvis door hem te drogen te hangen. Een oude en beproefde manier van conserveren, waardoor kabeljauw ongeveer een jaar bewaard kan worden. In Noorwegen wordt… Lees verder →

    Visserij op de Lofoten
  • Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

    1

    Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse ontkent in de Provinciaal Zeeuwse Courant ten stelligste dat mensen ziek zijn geworden door mosselen van zijn bedrijf. Wel werkt hij nu mee aan een recall. “We zijn nu al 2 dagen aan het soebatten met de NVWA. We hebben inzichtelijk… Lees verder →

    121031 P&D ontkent besmette mosselen
  • Handkokkelvisserij krijgt MSC-certificaat

    De Nederlandse handkokkelvissers hebben het MSC certificaat voor duurzame visserij binnen gesleept. Nu mogen de kokkels het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen dat de traceerbaarheid van de vis naar een duurzame bron waarborgt. De kokkelvissers zijn aangesloten bij de Vereniging van handkokkelvissers ‘Op Handkracht Verder’… Lees verder →

    121031 kokkels MSC
  • Winnaars GaultMillau Awards 2013 bekend

    De voornaamste GaultMillau Awards 2013, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn in Maastricht uitgereikt. Chef van het Jaar werd Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg) en Belofte van het Jaar werd Jos Grootscholten (Perceel, Capelle a/d IJssel). GaultMillau constateert dat veel… Lees verder →

    121030 GaultMillau Award 2013
  • Onderzoek LEI naar visbranche Azië

    In opdracht van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import) heeft LEI Wageningen UR in een aantal specifieke Aziatische landen de mogelijkheden onderzocht of ondersteuning van het CBI kan bijdragen aan een duurzame groei van export naar de EU.  Het LEI heeft van de volgende… Lees verder →

    121030 Rapport LEI vis Azie
  • Nog steeds besmette vis in zee bij Fukushima

    Van de vis die in de zee bij de kerncentrale van het Japanse Fukushima zwemt, is nog steeds circa 40 procent radioactief en daardoor ongeschikt voor consumptie. Dat staat in een studie van marinebiologen, die is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science. De straling in… Lees verder →

    121029 Japanse vis nog steeds radioactief
  • Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

    Een actie van de Belgische supermarktketen Carrefour rond Ierse biomosselen is Zeeuwse mosselboeren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Op de verpakking staat dat het de eerste mossel ter wereld is dat dit label mag dragen. ‘Alsof onze mosselen milieuonvriendelijk… Lees verder →

    121026 Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour
  • Pulskorvisserij mag groeien

    Er kunnen nog meer Nederlandse vissers gaan vissen met de pulskor, het innovatieve vistuig voor het vangen van tong en schol. hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie overeenstemming bereikt, laat het minister van EL&I weten. Bij de onderhandelingen over de voorwaarden voor het… Lees verder →

    121025 pulskorvisserij mag groeien
  • Feest bij Vishuis Ede

    Het Vishuis in Ede bestond afgelopen zaterdag één jaar. Reden voor feest dus. Eigenaars Werner Koelewijn en Roland Muijs uit Spakenburg vierden dat met dezelfde acties die ze bij de opening een jaar geleden ook hadden. Werner Koelewijn vond het na zeventien jaar in de… Lees verder →

    121024 Vishuis Ede 1 jaar
  • Marqt presenteert tweede locatie in Rotterdam

    1

    De duurzame supermarkt Marqt maakt bekend ‘binnenkort’ een tweede Rotterdams filiaal te openen. Dat meldt Distrifood.nl. De vestiging komt aan de Bergse Dorpsstraat 103 in de wijk Hillegersberg. De eerste vestiging aan de Binnenrotte in de stad is op 18 oktober voor klanten geopend. Die… Lees verder →

    121024 Marqt Rotterdam
Naar archief →