Gekweekte snoekbaars op afslag Zeebrugge

10 oktober 2012

Het praktijkcentrum aquacultuur van het Vlaamse onderzoekscentrum Inagro heeft na twee jaar onderzoeken en testen de eerste gekweekte snoekbaars op de markt gebracht. In de Zeebrugse vismijn werd voor de eerste keer 25 kilo gekweekte snoekbaars geveild. Het visbedrijf Nordpesca betaalde 44,99 euro voor een kilo gekweekte snoekbaars. “Snoekbaars is een lekkere vis met mooie witte filets en vast visvlees. De vis heeft in Europa een stabiele afzet en haalt hoge marktprijzen. We willen samen met de visveiling potentiële investeerders informatie verschaffen over de marktprijzen en de aquacultuur rond snoekbaars”, zegt Stefaan Teerlinck, verantwoordelijk voor aquacultuur bij Inagro.

Volgens Noël Devisch, voorzitter van de Vlaamse Visveiling, is het kweken van vis relatief nieuw in Vlaanderen, maar niet in de wereld. “Er wordt wereldwijd 90 miljoen ton vis gevangen, maar er wordt ook 60 miljoen ton gekweekt. Aquacultuur is vooral een succes in China en hoewel er een groot tekort is aan vis in Europa, wordt hier relatief weinig vis gekweekt. Dat komt deels door de hoge energieprijzen.”

De smaak van de gekweekte vis verschilt nauwelijks van gevangen vis. Op een test kreeg de wilde snoekbaars 191 punten en de gekweekte 192 punten. Snoekbaars komt vandaag bijna altijd uit het wild en is vooral in Oost-Europa een vaste waarde in traditionele gerechten.

 

Altijd op de hoogte blijven?