Actueel

Groei en werkgelegenheid voor maritieme sector

121012 Maritieme conferentie EU

De Europese ministers voor maritiem beleid en de Europese Commissie hebben de Europese agenda voor groei en werkgelegenheid in de mariene en de maritieme sector vastgesteld. De agenda is gericht op veelbelovende maritieme gebieden met een groot groei- en werkgelegenheidspotentieel. Deze gebieden zijn mariene hernieuwbare energie, aquacultuur, blauwe biotechnologie, kusttoerisme en diepzeemijnbouw.

De Europese oceanen, zeeën en kusten zijn en blijven Europa’s economische levensader. De bruto toegevoegde waarde ervan wordt geraamd op zo’n 500 miljard EUR en kan oplopen tot circa 600 miljard EUR in 2020. In dezelfde periode zal het aantal werknemers in de blauwe economie naar verwachting stijgen van 5,4 miljoen naar 7 miljoen. Daar komt nog bij dat 75% van de Europese externe handel en 37% van de Europese interne handel over zee plaatsvindt.
De Commissie zal op korte termijn een reeks initiatieven lanceren om het groeipotentieel op genoemde gebieden te verkennen en te ontwikkelen. Onder meer zal zij met een aantal mededelingen komen over maritiem en kusttoerisme, oceaanenergie, blauwe biotechnologie en de winning van delfstoffen op zee, en met strategische richtsnoeren voor aquacultuur. Over al deze initiatieven zal overleg worden gevoerd met de lidstaten en de belanghebbenden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *