Actueel

Handkokkelvisserij krijgt MSC-certificaat

121031 kokkels MSC

De Nederlandse handkokkelvissers hebben het MSC certificaat voor duurzame visserij binnen gesleept. Nu mogen de kokkels het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen dat de traceerbaarheid van de vis naar een duurzame bron waarborgt. De kokkelvissers zijn aangesloten bij de Vereniging van handkokkelvissers ‘Op Handkracht Verder’ (OHV). De handmatige kokkelvisserij vindt plaats in de Nederlandse kustwateren in de Waddenzee en de Oosterschelde. De OHV heeft 31 vergunningen en zijn op twaalf schepen actief.

Bij de handkokkelvisserij wordt de kokkenbeugel (ook ‘wonderklauw’ genoemd), een soort hark met een net eraan, met handkracht door de bovenste laag van de zeebodem getrokken, waardoor de kokkels uit het zand gespoeld worden. Op deze manier wordt tussen 300 en 600 ton kokkelvlees gevangen. Jaarlijks mag maximaal 2,5 % van het oogstbare bestand worden opgevist in de Waddenzee. In de Oosterschelde geldt een ecologische voedselreserveringslimiet van 5000 ton, waaronder vissen niet is toegestaan.

De handkokkelvisserij is een ambachtelijke manier van vissen. De visserij is niettemin strikt gereguleerd op basis van met de natuurbeschermingsorganisaties afgesproken maatregelen die zijn vast gelegd in ons visplan”, zegt Bert Keus, voorzitter van de Vereniging van handkokkelvissers. We zijn blij dat nu ook deze MSC-beoordeling bevestigt dat de handkokkelvisserij in de Waddenzee en Oosterschelde een duurzame visserij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *