Actueel

Onderzoek LEI naar visbranche Azië

121030 Rapport LEI vis Azie

In opdracht van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import) heeft LEI Wageningen UR in een aantal specifieke Aziatische landen de mogelijkheden onderzocht of ondersteuning van het CBI kan bijdragen aan een duurzame groei van export naar de EU.  Het LEI heeft van de volgende Aziatische landen de ketens voor een aantal belangrijke vis- en aquacultuurproducten in kaart gebracht: Vietnam, Indonesië, de Filipijnen, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka.

Vietnam en Indonesië
Diverse Nederlandse organisaties waaronder het Initiatief Duurzame Handel (IDH) doen momenteel veel moeite om producenten en exporteurs in Vietnam te ondersteunen bij het verduurzamen van pangasius en garnalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via het ASC-keurmerk voor kweekvis. Vietnam heeft ook potentieel voor minder bekende producten zoals oesters, mosselen en kokkels. Hiernaar is ook een groeiende vraag in de EU.
De Indonesische visserij- en aquacultuurindustrie is één van de grootste wereldwijd. Het belangrijkste groeipotentieel voor aquacultuurproducten kan worden bereikt door het verbeteren van de productiviteit en het omlaag brengen van de kostprijs.

Bangladesh en Pakistan
Uit onderzoek blijkt dat in tegenstelling tot de natuurlijk gevangen garnalen juist de gekweekte garnalensoorten de meeste potentie hebben. Bangladesh is traditioneel gericht op de Europese markt en minder op de Amerikaanse en Japanse markt. Dit heeft voornamelijk te maken met de lage (gesubsidieerde) prijs van geteelde garnalen. Bangladesh kan de export stimuleren door kwaliteit en infrastructuur in de garnalensector te verbeteren.
Door sancties is de export van visproducten vanuit Pakistan de afgelopen jaren erg laag geweest. Pakistaanse visproducten hebben echter een goed exportpotentieel. Als de Pakistaanse regering er in slaagt duurzaamheid, voedselveiligheid en kwaliteit te garanderen, kan Pakistan een grotere leverancier voor de Europese markt worden.

Filippijnen en Sri Lanka
De Filipijnen zijn een belangrijke producent en exporteur van tonijn. Productie uit aquacultuur stagneert echter en alleen de Black Tiger garnaal wordt geëxporteerd naar Europa. Exporteurs van garnalen hebben moeite om EU gecertificeerd te worden De Filipijnse zeewiersector is sterk, maar staat onder druk door concurrentie uit China en Indonesië.
De Sri Lankaanse regering wil de komende tien jaar de visserijsector versterken door de vloot uit te breiden en de productie te verhogen. Het LEI adviseert Sri Lanka te focussen op kwalitatief hoge nichemarkten zoals tonijn of duurzaam geproduceerde garnalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

 • Stokvis bij Wouter Klootwijk

  In de eerste van de nieuwe serie afleveringen van De Wilde Keuken onderzoekt Wouter Klootwijk vanavond stokvis. Kabeljauw verandert in stokvis door hem te drogen te hangen. Een oude en beproefde manier van conserveren, waardoor kabeljauw ongeveer een jaar bewaard kan worden. In Noorwegen wordt… Lees verder →

  Visserij op de Lofoten
 • Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

  1

  Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse ontkent in de Provinciaal Zeeuwse Courant ten stelligste dat mensen ziek zijn geworden door mosselen van zijn bedrijf. Wel werkt hij nu mee aan een recall. “We zijn nu al 2 dagen aan het soebatten met de NVWA. We hebben inzichtelijk… Lees verder →

  121031 P&D ontkent besmette mosselen
 • Handkokkelvisserij krijgt MSC-certificaat

  De Nederlandse handkokkelvissers hebben het MSC certificaat voor duurzame visserij binnen gesleept. Nu mogen de kokkels het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen dat de traceerbaarheid van de vis naar een duurzame bron waarborgt. De kokkelvissers zijn aangesloten bij de Vereniging van handkokkelvissers ‘Op Handkracht Verder’… Lees verder →

  121031 kokkels MSC
 • Winnaars GaultMillau Awards 2013 bekend

  De voornaamste GaultMillau Awards 2013, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn in Maastricht uitgereikt. Chef van het Jaar werd Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg) en Belofte van het Jaar werd Jos Grootscholten (Perceel, Capelle a/d IJssel). GaultMillau constateert dat veel… Lees verder →

  121030 GaultMillau Award 2013
 • Nog steeds besmette vis in zee bij Fukushima

  Van de vis die in de zee bij de kerncentrale van het Japanse Fukushima zwemt, is nog steeds circa 40 procent radioactief en daardoor ongeschikt voor consumptie. Dat staat in een studie van marinebiologen, die is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science. De straling in… Lees verder →

  121029 Japanse vis nog steeds radioactief
 • Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

  Een actie van de Belgische supermarktketen Carrefour rond Ierse biomosselen is Zeeuwse mosselboeren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Op de verpakking staat dat het de eerste mossel ter wereld is dat dit label mag dragen. ‘Alsof onze mosselen milieuonvriendelijk… Lees verder →

  121026 Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour
 • Pulskorvisserij mag groeien

  Er kunnen nog meer Nederlandse vissers gaan vissen met de pulskor, het innovatieve vistuig voor het vangen van tong en schol. hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie overeenstemming bereikt, laat het minister van EL&I weten. Bij de onderhandelingen over de voorwaarden voor het… Lees verder →

  121025 pulskorvisserij mag groeien
 • Feest bij Vishuis Ede

  Het Vishuis in Ede bestond afgelopen zaterdag één jaar. Reden voor feest dus. Eigenaars Werner Koelewijn en Roland Muijs uit Spakenburg vierden dat met dezelfde acties die ze bij de opening een jaar geleden ook hadden. Werner Koelewijn vond het na zeventien jaar in de… Lees verder →

  121024 Vishuis Ede 1 jaar
 • Marqt presenteert tweede locatie in Rotterdam

  1

  De duurzame supermarkt Marqt maakt bekend ‘binnenkort’ een tweede Rotterdams filiaal te openen. Dat meldt Distrifood.nl. De vestiging komt aan de Bergse Dorpsstraat 103 in de wijk Hillegersberg. De eerste vestiging aan de Binnenrotte in de stad is op 18 oktober voor klanten geopend. Die… Lees verder →

  121024 Marqt Rotterdam
 • Foppen geeft vergoeding aan slachtoffers besmetting

  2

  Consumenten die ziek zijn geworden door met salmonella besmette gerookte zalm, krijgen een vergoeding. Dat heeft visfabrikant Foppen aan het ANP gemeld. In een verklaring van het bedrijf staat dat: ‘Een vergoeding zal worden verleend aan consumenten van wie (aantoonbaar) vaststaat dat zij ziek zijn… Lees verder →

  121023 Visfabriek Foppen
Naar archief →