Actueel

Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

1
121031 P&D ontkent besmette mosselen

Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse ontkent in de Provinciaal Zeeuwse Couranten stelligste dat mensen ziek zijn geworden door mosselen van zijn bedrijf. Wel werkt hij nu mee aan een recall.
“We zijn nu al 2 dagen aan het soebatten met de NVWA. We hebben inzichtelijk gemaakt hoe wij de mosselen hebben verwerkt. Nogmaals, dit zijn niet onze mosselen. Daarom weigeren wij inzichtelijk te maken waar onze mosselen naar toe zijn gegaan, omdat daar geen enkele aanleiding voor is.”

Dwangsom van NVWA
De NVWA heeft Prins & Dingemanse een dwangsom van 80.000 euro opgelegd omdat het mosselbedrijf weigert mee te werken aan een recall van mogelijk besmette mosselen. “Als iemand van een onze mosselen ziek zou worden, zouden we ze natuurlijk direct terughalen”, reageert Van Oost. “Maar daar is helemaal geen sprake van. Er is geen enkel ziektegeval door onze mosselen. Wij hebben geen slechte mosselen geleverd en dat hebben we 100 keer tegen de NVWA gezegd. Daarom spelen wij het zo hard.”

Nu wél recall
Het bedrijf heeft vanochtend ook een persbericht uitgestuurd waarin de betrokkenheid bij de ziekmakende mosselen wordt ontkend. Op herhaald verzoek van de NVWA heeft het bedrijf inmiddels wél besloten over te gaan tot een preventieve recall. De afnemers zijn geïnformeerd. Maar, zo stelt het bedrijf: “Nogmaals willen wij onze klanten ervan verzekeren dat onze producten geen enkel probleem vormen voor de volksgezondheid en voldoen aan de Europese normen.”

‘NVWA is doorgeschoten’
Volgens Van Oost is de NVWA door de zalm-affaire helemaal doorgeschoten. “Ze denken dat ze alle macht hebben maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik schrik hier echt van. Ons merk gaat naar de kloten en ons bedrijf wordt op deze manier kapotgemaakt. Dit is een ramp voor ons”, zegt hij in de PZC. Daarnaast is volgens hem nog helemaal niet duidelijk hoe de mensen in België ziek zijn geworden. “Het gaat om één adres. Wellicht was een zieke kok aan het werk. Maar nogmaals, dit zijn geen Prins & Dingemanse mosselen.”

Bedrijf eist rectificatie
Nu de NVWA Prins & Dingemanse een dwangsom heeft opgelegd eist het bedrijf van de autoriteit een rectificatie, meldt Omroep Zeeland. Het bedrijf heeft een advocaat ingeschakeld. Volgens Van Oost loopt Prins & Dingemanse door de ‘doelbewuste actie’ van de NVWA veel imagoschade op. De directeur zegt ook te weten wie de besmette mosselen heeft geleverd. “Maar wij hebben er niets mee te maken en willen hiervan verschoond blijven.”
De NVWA is niet van plan het bericht te rectificeren. De dwangsom blijft van kracht totdat Prins & Dingemanse openheid van zaken geeft. “De gezondheid van de consument staat voorop”, aldus de woordvoerder tegen Omroep Zeeland.

1 reactie op “Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

 1. […] Prins & Dingemanse: niét onze mosselen (31 oktober 2012) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

 • Stokvis bij Wouter Klootwijk

  In de eerste van de nieuwe serie afleveringen van De Wilde Keuken onderzoekt Wouter Klootwijk vanavond stokvis. Kabeljauw verandert in stokvis door hem te drogen te hangen. Een oude en beproefde manier van conserveren, waardoor kabeljauw ongeveer een jaar bewaard kan worden. In Noorwegen wordt… Lees verder →

  Visserij op de Lofoten
 • Handkokkelvisserij krijgt MSC-certificaat

  De Nederlandse handkokkelvissers hebben het MSC certificaat voor duurzame visserij binnen gesleept. Nu mogen de kokkels het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen dat de traceerbaarheid van de vis naar een duurzame bron waarborgt. De kokkelvissers zijn aangesloten bij de Vereniging van handkokkelvissers ‘Op Handkracht Verder’… Lees verder →

  121031 kokkels MSC
 • Winnaars GaultMillau Awards 2013 bekend

  De voornaamste GaultMillau Awards 2013, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn in Maastricht uitgereikt. Chef van het Jaar werd Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg) en Belofte van het Jaar werd Jos Grootscholten (Perceel, Capelle a/d IJssel). GaultMillau constateert dat veel… Lees verder →

  121030 GaultMillau Award 2013
 • Onderzoek LEI naar visbranche Azië

  In opdracht van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import) heeft LEI Wageningen UR in een aantal specifieke Aziatische landen de mogelijkheden onderzocht of ondersteuning van het CBI kan bijdragen aan een duurzame groei van export naar de EU.  Het LEI heeft van de volgende… Lees verder →

  121030 Rapport LEI vis Azie
 • Nog steeds besmette vis in zee bij Fukushima

  Van de vis die in de zee bij de kerncentrale van het Japanse Fukushima zwemt, is nog steeds circa 40 procent radioactief en daardoor ongeschikt voor consumptie. Dat staat in een studie van marinebiologen, die is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science. De straling in… Lees verder →

  121029 Japanse vis nog steeds radioactief
 • Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

  Een actie van de Belgische supermarktketen Carrefour rond Ierse biomosselen is Zeeuwse mosselboeren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Op de verpakking staat dat het de eerste mossel ter wereld is dat dit label mag dragen. ‘Alsof onze mosselen milieuonvriendelijk… Lees verder →

  121026 Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour
 • Pulskorvisserij mag groeien

  Er kunnen nog meer Nederlandse vissers gaan vissen met de pulskor, het innovatieve vistuig voor het vangen van tong en schol. hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie overeenstemming bereikt, laat het minister van EL&I weten. Bij de onderhandelingen over de voorwaarden voor het… Lees verder →

  121025 pulskorvisserij mag groeien
 • Feest bij Vishuis Ede

  Het Vishuis in Ede bestond afgelopen zaterdag één jaar. Reden voor feest dus. Eigenaars Werner Koelewijn en Roland Muijs uit Spakenburg vierden dat met dezelfde acties die ze bij de opening een jaar geleden ook hadden. Werner Koelewijn vond het na zeventien jaar in de… Lees verder →

  121024 Vishuis Ede 1 jaar
 • Marqt presenteert tweede locatie in Rotterdam

  1

  De duurzame supermarkt Marqt maakt bekend ‘binnenkort’ een tweede Rotterdams filiaal te openen. Dat meldt Distrifood.nl. De vestiging komt aan de Bergse Dorpsstraat 103 in de wijk Hillegersberg. De eerste vestiging aan de Binnenrotte in de stad is op 18 oktober voor klanten geopend. Die… Lees verder →

  121024 Marqt Rotterdam
 • Foppen geeft vergoeding aan slachtoffers besmetting

  2

  Consumenten die ziek zijn geworden door met salmonella besmette gerookte zalm, krijgen een vergoeding. Dat heeft visfabrikant Foppen aan het ANP gemeld. In een verklaring van het bedrijf staat dat: ‘Een vergoeding zal worden verleend aan consumenten van wie (aantoonbaar) vaststaat dat zij ziek zijn… Lees verder →

  121023 Visfabriek Foppen
Naar archief →