Actueel

Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

1
121031 P&D ontkent besmette mosselen

Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse ontkent in de Provinciaal Zeeuwse Couranten stelligste dat mensen ziek zijn geworden door mosselen van zijn bedrijf. Wel werkt hij nu mee aan een recall.
“We zijn nu al 2 dagen aan het soebatten met de NVWA. We hebben inzichtelijk gemaakt hoe wij de mosselen hebben verwerkt. Nogmaals, dit zijn niet onze mosselen. Daarom weigeren wij inzichtelijk te maken waar onze mosselen naar toe zijn gegaan, omdat daar geen enkele aanleiding voor is.”

Dwangsom van NVWA
De NVWA heeft Prins & Dingemanse een dwangsom van 80.000 euro opgelegd omdat het mosselbedrijf weigert mee te werken aan een recall van mogelijk besmette mosselen. “Als iemand van een onze mosselen ziek zou worden, zouden we ze natuurlijk direct terughalen”, reageert Van Oost. “Maar daar is helemaal geen sprake van. Er is geen enkel ziektegeval door onze mosselen. Wij hebben geen slechte mosselen geleverd en dat hebben we 100 keer tegen de NVWA gezegd. Daarom spelen wij het zo hard.”

Nu wél recall
Het bedrijf heeft vanochtend ook een persbericht uitgestuurd waarin de betrokkenheid bij de ziekmakende mosselen wordt ontkend. Op herhaald verzoek van de NVWA heeft het bedrijf inmiddels wél besloten over te gaan tot een preventieve recall. De afnemers zijn geïnformeerd. Maar, zo stelt het bedrijf: “Nogmaals willen wij onze klanten ervan verzekeren dat onze producten geen enkel probleem vormen voor de volksgezondheid en voldoen aan de Europese normen.”

‘NVWA is doorgeschoten’
Volgens Van Oost is de NVWA door de zalm-affaire helemaal doorgeschoten. “Ze denken dat ze alle macht hebben maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik schrik hier echt van. Ons merk gaat naar de kloten en ons bedrijf wordt op deze manier kapotgemaakt. Dit is een ramp voor ons”, zegt hij in de PZC. Daarnaast is volgens hem nog helemaal niet duidelijk hoe de mensen in België ziek zijn geworden. “Het gaat om één adres. Wellicht was een zieke kok aan het werk. Maar nogmaals, dit zijn geen Prins & Dingemanse mosselen.”

Bedrijf eist rectificatie
Nu de NVWA Prins & Dingemanse een dwangsom heeft opgelegd eist het bedrijf van de autoriteit een rectificatie, meldt Omroep Zeeland. Het bedrijf heeft een advocaat ingeschakeld. Volgens Van Oost loopt Prins & Dingemanse door de ‘doelbewuste actie’ van de NVWA veel imagoschade op. De directeur zegt ook te weten wie de besmette mosselen heeft geleverd. “Maar wij hebben er niets mee te maken en willen hiervan verschoond blijven.”
De NVWA is niet van plan het bericht te rectificeren. De dwangsom blijft van kracht totdat Prins & Dingemanse openheid van zaken geeft. “De gezondheid van de consument staat voorop”, aldus de woordvoerder tegen Omroep Zeeland.

1 reactie op “Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

  1. […] Prins & Dingemanse: niét onze mosselen (31 oktober 2012) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *