Actueel

Zalmomzet visboeren op markt gekelderd

121022 zalmverkoop op markt gekelderd

De berichtgeving rond de met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen is van invloed op de omzetten van visboeren op de markt. Zij merken dat de verkoop van alles dat met zalm te maken heeft daalt. “Zalm lijkt momenteel wel een vies woord”, stelt Henk Achterhuis, voorzitter van de CVAH (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel). “Terwijl het om voorverpakte gerookte zalm ging die in de supermarkt lag. En niet de verse zalm die je koopt en thuis bakt of in de oven klaarmaakt. Ik wil er maar mee aangeven dat je voor de rest gewoon zalm kunt eten.”

De voorzitter van de belangenvereniging betreurt de drie sterfgevallen, als gevolg van de besmetting. “Daar wil ik ook met respect over praten. Maar ik kom ook op voor die pakweg duizend visondernemers op de markt. Er is niets mis met verse zalm. Dat beeld is door de media flink verstoord. Iedereen moet weten dat je prima verse zalm kunt kopen en eten.”
De besmette zalm waar het om gaat is afkomstig van de Nederlandse visfabrikant Foppen, maar komt uit de Griekse vestiging van het bedrijf. De besmette gerookte zalm is inmiddels uit de winkels gehaald.

Vis is samen met brood, zuivel, groente en fruit een van de meest gekochte artikelen op de markt. “Daar komt wat mij betreft ook door dit incident geen verandering in. Want laten we eerlijk zijn, verse zalm is toch een overheerlijk product?”, aldus Achterhuis. (foto: Henk Riswick)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer berichten

  • Stokvis bij Wouter Klootwijk

    In de eerste van de nieuwe serie afleveringen van De Wilde Keuken onderzoekt Wouter Klootwijk vanavond stokvis. Kabeljauw verandert in stokvis door hem te drogen te hangen. Een oude en beproefde manier van conserveren, waardoor kabeljauw ongeveer een jaar bewaard kan worden. In Noorwegen wordt… Lees verder →

    Visserij op de Lofoten
  • Prins & Dingemanse: niét onze mosselen

    1

    Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse ontkent in de Provinciaal Zeeuwse Courant ten stelligste dat mensen ziek zijn geworden door mosselen van zijn bedrijf. Wel werkt hij nu mee aan een recall. “We zijn nu al 2 dagen aan het soebatten met de NVWA. We hebben inzichtelijk… Lees verder →

    121031 P&D ontkent besmette mosselen
  • Handkokkelvisserij krijgt MSC-certificaat

    De Nederlandse handkokkelvissers hebben het MSC certificaat voor duurzame visserij binnen gesleept. Nu mogen de kokkels het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen dat de traceerbaarheid van de vis naar een duurzame bron waarborgt. De kokkelvissers zijn aangesloten bij de Vereniging van handkokkelvissers ‘Op Handkracht Verder’… Lees verder →

    121031 kokkels MSC
  • Winnaars GaultMillau Awards 2013 bekend

    De voornaamste GaultMillau Awards 2013, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn in Maastricht uitgereikt. Chef van het Jaar werd Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg) en Belofte van het Jaar werd Jos Grootscholten (Perceel, Capelle a/d IJssel). GaultMillau constateert dat veel… Lees verder →

    121030 GaultMillau Award 2013
  • Onderzoek LEI naar visbranche Azië

    In opdracht van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import) heeft LEI Wageningen UR in een aantal specifieke Aziatische landen de mogelijkheden onderzocht of ondersteuning van het CBI kan bijdragen aan een duurzame groei van export naar de EU.  Het LEI heeft van de volgende… Lees verder →

    121030 Rapport LEI vis Azie
  • Nog steeds besmette vis in zee bij Fukushima

    Van de vis die in de zee bij de kerncentrale van het Japanse Fukushima zwemt, is nog steeds circa 40 procent radioactief en daardoor ongeschikt voor consumptie. Dat staat in een studie van marinebiologen, die is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science. De straling in… Lees verder →

    121029 Japanse vis nog steeds radioactief
  • Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

    Een actie van de Belgische supermarktketen Carrefour rond Ierse biomosselen is Zeeuwse mosselboeren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Op de verpakking staat dat het de eerste mossel ter wereld is dat dit label mag dragen. ‘Alsof onze mosselen milieuonvriendelijk… Lees verder →

    121026 Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour
  • Pulskorvisserij mag groeien

    Er kunnen nog meer Nederlandse vissers gaan vissen met de pulskor, het innovatieve vistuig voor het vangen van tong en schol. hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie overeenstemming bereikt, laat het minister van EL&I weten. Bij de onderhandelingen over de voorwaarden voor het… Lees verder →

    121025 pulskorvisserij mag groeien
  • Feest bij Vishuis Ede

    Het Vishuis in Ede bestond afgelopen zaterdag één jaar. Reden voor feest dus. Eigenaars Werner Koelewijn en Roland Muijs uit Spakenburg vierden dat met dezelfde acties die ze bij de opening een jaar geleden ook hadden. Werner Koelewijn vond het na zeventien jaar in de… Lees verder →

    121024 Vishuis Ede 1 jaar
  • Marqt presenteert tweede locatie in Rotterdam

    1

    De duurzame supermarkt Marqt maakt bekend ‘binnenkort’ een tweede Rotterdams filiaal te openen. Dat meldt Distrifood.nl. De vestiging komt aan de Bergse Dorpsstraat 103 in de wijk Hillegersberg. De eerste vestiging aan de Binnenrotte in de stad is op 18 oktober voor klanten geopend. Die… Lees verder →

    121024 Marqt Rotterdam
Naar archief →