Actueel

Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

121026 Zeeuwse mosselboeren boos op Carrefour

Een actie van de Belgische supermarktketen Carrefour rond Ierse biomosselen is Zeeuwse mosselboeren in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Op de verpakking staat dat het de eerste mossel ter wereld is dat dit label mag dragen. ‘Alsof onze mosselen milieuonvriendelijk zouden zijn’, reageren de Zeeuwse mosselboeren verontwaardigd. Carrefour lanceert de Premium Bio Mosselen, volgens de formule ‘de enige biologische bodemcultuurmosselen, gekweekt in de kristalheldere wateren langs de Ierse kust’. De Zeeuwse mosselboeren, bij monde van mosselkweker Jos van Damme, reageren ontstemd in de Belgische krant. ‘Elke mossel is toch bio? Je haalt die uit de natuur en verkoopt die. Punt. Nu doen ze precies alsof er aan onze mosselen een ecologisch geurtje zit, terwijl we ze net op dezelfde manier kweken. En de boten die ze daar gebruiken, zijn ook dezelfde als hier, net als het verpakkingsmateriaal. Een verkooptruc, niets meer en niets minder.’ Hans van Geesbergen van de federatie van Nederlandse mosselkwekers wijst er op dat de Zeeuwse mosselen vorig jaar nog het internationale MSC-keurmerk voor duurzame visserij hebben gekregen. ‘Dat lijkt me toch het beste bewijs dat we milieuvriendelijk bezig zijn. Kijk, ik heb er niets tegen dat mensen op een originele manier hun waar proberen verkopen, maar dan moet dat niet ten koste zijn van een ander.’

Bij Krijn Verwijs, dat de biomosselen levert aan Carrefour, zeggen ze dat het helemaal niet de bedoeling is om de Zeeuwse mossel in een slecht daglicht te plaatsen. ‘We willen met dit label niet zeggen dat de Ierse beter zijn. We verkopen zelf ook Zeeuwse mosselen, waarom zouden we dat dus doen? We willen gewoon de ecologische werkwijze benadrukken en die is deels anders dan de Nederlandse manier van werken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *