Actueel

Zwangere tonijn wordt massaal gevangen

121004 tonijn

Ondanks alle verhalen over duurzame vis wordt er nog steeds massaal gevist op zwangere tonijn. Dat meldt Misset Horeca naar aanleiding van uitspraken van Jakob Doorn. Dit gebeurt in de periode mei – half juni waarin de vissen zich voortplanten. Visspecialist Jakob Doorn van Vishandel Jan van As deed de uitspraak tijdens het GildenEvent, georganiseerd door Koksgilde en Gastvrijheidsgilde.
Doorn liet weten het ‘niet slim’ te vinden om in die periode op tonijn te vissen. “Je richt er schade mee aan en de smaak van vis is in die periode niet best. Niet te eten!”, aldus Doorn. “Toch doen we dat massaal.”
Met een groot scherp mes sneed hij ondertussen een grote Blauwvintonijn uit Canada in stukken. Maar deze tonijnsoort behoort toch tot de bedreigde vissoorten? stelde hij zichzelf de vraag. “Klopt, de soort is bedreigd. Maar deze vis is in het wild gevangen en daarna elders verder opgekweekt. Zo breng je geen schade toe aan de populatie.  Daar is overigens wel wat meer voor nodig. Kwekers bijvoorbeeld, die eitjes van de tonijn verzamelen, ze in laboratoria uitzetten om ze vervolgens als vissen in zee weer uit te zetten. Na twee of drie jaar worden ze dan gevangen om te worden opgekweekt. We hebben straks de wilde populatie niet meer nodig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *