Job en Miranda Bout beroepsvissers van het jaar

22 april 2014

Het Thoolse echtpaar Job en Miranda Bout is uitgeroepen tot beroepsvissers van het jaar. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de Combinatie van Beroepsvissers. Job en Miranda Bout hebben een gemengd visserijbedrijf. Job en zoon Sjaak vissen van mei tot november op harder. In de winter schakelen ze over op wolhandkrab. Daarnaast experimenteert Job Bout met de ankerkuilvisserij op sprot en doet hij visstandonderzoek voor het Belgische instituut voor Natuur en Bosonderzoek.

Zeeuwse bottarga

Echtgenote Miranda regelt de promotie en verkoop van de producten. Dat doet zij op vernieuwende wijze. Ze bracht de harder onder de aandacht van chefkok Erik Vinke, die sindsdien veel van deze vis gebruik maakt in zijn keuken. Ook ontwikkelde op basis van Italiaanse recepten de Zeeuwse bottarga, van gedroogde harderkuit. Inmiddels verschijnt de harder van Job Bout steeds vaker op het menu van restaurants. Ook is Miranda Bout bezig sprot onder de aandacht van de horeca te brengen als fingerfood of vischips. Ze maakt daarbij actief gebruik van de sociale media.

‘Zeker Zeeuws’

Het bedrijf van het echtpaar Bout is ook aangesloten bij de Stichting Goede Vissers en bij Lekker Regionaal product. Ook van die kanalen maakt Miranda Bout gebruik voor de productpromotie. Eind maart van dit jaar zijn de harder en bottarga van de familie Bout ook gecertificeerd als Zeeuws streekproduct met het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’.

Foto: Koos Groenewold

Altijd op de hoogte blijven?