Massale glasaaluitzettingen

7 april 2014

Massale glasaaluitzettingen

De komende weken worden er enorme hoeveelheden glasaal uitgezet in de Nederlandse binnenwateren. Door de vroege glasaalintrek in Europa is het glasaalaanbod groot en de prijs laag. Daardoor heeft de Stichting Dupan met behulp van het Europees Visserijfonds en het ministerie van ES maar liefst 3.000 kilo glasaal aan kunnen kopen. De prijs was slechts 78 euro per kilo. In voorgaande jaren werd er tussen de 445 en 550 euro per kilo betaald.

Veerse Meer

Afgelopen woensdag werd 175 kilo glasaal uitgezet in het Veerse Meer. Vandaag worden aaltjes uitgezet in de Friese Boezem. De voorwaarde voor de gesubsidieerde uitzetting is dat de wateren waar de glasaal uigezet wordt een vrije uittrek moeten hebben. Ook moeten de beroepsvissers ervoor tekenen dat ze in de toekomst niet zullen profiteren van de uitzet.

De afgelopen vijf jaar werd er al voor 1.8 miljoen euro aan glasaal uitgezet in Nederland. De uitzet werd voorheen gecoördineerd door het Productschap Vis. Na de opheffing van het PVis is de coördinatie nu overgenomen door Dupan.

 

Ook individuele palingvissers profiteren van de lage aankoopprijs. De Noordhollandse Bond van Binnenvissers zette afgelopen vrijdag 377 kilo glasaal uit.

Op de foto de glasaaluitzetting op het Veerse Meer. Foto Dupan.

 

Altijd op de hoogte blijven?