Subsidie voor Zeeuwse visserijbedrijven

17 april 2014

In Zeeland krijgen zes bedrijven of bedrijfscombinaties een subsidie uit het Europees Visserijfonds. Dat heeft de provincie Zeeland bekendgemaakt. De lokale Visserijgroep, onder voorzitterschap van gedeputeerde Van Beveren, heeft hiertoe besloten. In totaal is 720.000 euro beschikbaar gesteld, waarvan het Europees Visserijfonds 360.000 euro betaalt en de provincie Zeeland de andere helft als co-financier bijlegt. De subsidieregeling is bedoeld om lokale visserijgemeenschappen in Zeeland te versterken.

Innovatieve productiemethodes

Van 1 tot en met 31 oktober 2013 konden belangstellenden subsidie aanvragen. Bij de beoordeling van projectvoorstellen waren duurzaamheid en innovatie belangrijke criteria. In de meeste gevallen zijn innovatieve productiemethodes gehonoreerd. De projecten variëren van nieuwe oogst- en kweekmethodes tot het verwerken van bijvangsten. De bedrijven die een subsidie krijgen, zijn Delta Farms, Gebr. A.J. Schot, S.B. Smit, een samenwerkingsverband van schelpdierbedrijven uit Yerseke, Westerland en Klink. Bij de projecten zijn altijd meerdere projectpartners betrokken.

Deltafarms gaat op zoek naar een manier om de sinds kort verplichte bijvangsten te verwerken tot hoogwaardig droogvoer. De gebroeders Schot onderzoeken of het oogsten van mosselzaad nog effectiever kan. Smit onderzoekt of het mogelijk en rendabel is om binnendijks Zeeuwse platte oesters te kweken, terwijl de schelpdierbedrijven uit Yerseke nieuwe methodes van buitendijkse oesterkweek willen optimaliseren. De ontwikkeling van een Oester Academy door Westerland is gericht op de verbreding van (culinaire) kennis van oesters en zal onder andere koks opleiden tot oesterkenners. Kokkelvisbedrijf Klink gaat onderzoeken of de binnendijkse kweek van Oosterscheldekreeft mogelijk en rendabel is. De bedrijven hebben tot eind 2015 de tijd om hun project af te ronden.

 

Altijd op de hoogte blijven?