Vis maakt gelukkig

9 mei 2014

Uit onderzoek van Menzies Research Institute blijkt dat vis gelukkig maakt. In het onderzoek werden 1.400 mannen en vrouwen  tussen 26 en 36 jaar vijf jaar lang gevolgd. Daarbij werd gelet op wat deze mensen aten en hoe ze zich daarbij voelden. Naast de voeding van de onderzoeksgroep werd er ook gekeken naar andere factoren die van invloed zijn op de gezondheid, zoals: alcohol, roken, beweging, leeftijd en beroep.

Minder depressies bij vrouwen

Al snel bleek dat er een duidelijk verband is tussen depressie en het eten van vis. Zo zou bij vrouwen die twee keer in de week vis aten de kans op depressie met 25 procent verminderd worden. Dit, in tegenstelling tot een verminderde kans op depressie met slechts 6 procent bij vrouwen die maar één keer in de week vis aten.

Opvallend is dat dit voor mannen niet lijkt te gelden. Dit heeft vermoedelijk te maken met de manier waarop het vrouwenlichaam stoffen opneemt. Zo zouden de omega 3-vetten in vis goed reageren op de vrouwelijke geslachtshormonen, die voor een goede functionering van onze hersenen zorgen.

Altijd op de hoogte blijven?