NEN-Handboek food management systemen

23 juni 2014

Normeringsinstituut NEN heeft sinds kort een nieuw handboek beschikbaar met daarin opgenomen twee belangrijke ISO normen voor certificatie van food safety management systemen. Het handboek bundelt alle informatie die certificerende instellingen nodig hebben voor een betrouwbare en efficiënte audit.

Het 'Handbook Food safety for management systems' combineert ISO/TS 22003 (eisen aan organisaties die certificaten uitgeven op basis van ISO 22000) en ISO/IEC 17021 (algemene eisen voor organisaties die audits uitvoeren).

Veiligheid van voedsel blijft een actueel thema. De gevolgen van onveilig voedsel kunnen ernstig zijn en managementsystemen zoals ISO 22000 helpen een organisatie om gevaren op te sporen en te beheersen. Certificatie van een managementsysteem voor voedselveiligheid kan klanten geruststellen door aan te geven dat een organisatie een deugdelijk systeem heeft ingevoerd om de veiligheid van voedsel te waarborgen. Dit werkt echter alleen als er vertrouwen is in certificatie.

Het nieuwe handboek gebaseerd op beide ISO normen speelt hierin een belangrijke rol, want het omschrijft de regels voor eenduidig auditen. De competenties van de auditor worden beschreven, zoals ervaring en opleiding, maar ook bijvoorbeeld hoe lang een audit zou moeten duren.

NEN

In Nederland is NEN het centrum van normalisatie. NEN helpt bedrijven en andere partijen om onderling heldere en toepasbare afspraken te maken en deze te implementeren. NEN vertegenwoordigt ook Nederlandse bedrijven en partijen om samen met centra in andere landen afspraken te maken op Europees en zelfs mondiaal niveau.

Altijd op de hoogte blijven?