Vakbonden dagen Heiploeg voor rechter

22 juli 2014

CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten dagen garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp voor de rechter. De bonden vinden dat de werknemers zijn benadeeld bij wat zij noemen het ‘flitsfaillissement’ van eind januari. Toen werd de onderneming failliet verklaard en direct overgenomen door Parlevliet & Van der Plas (P&P).

Pre-pack

Heiploeg maakte hierbij destijds gebruik van de omstreden pre-pack methode, waarbij een curator in alle stilte een faillissement en snelle doorstart voorbereidt. Pre-pack (voluit pre-packaged sale) is een uit Engeland overgewaaide methode, waarvoor in Nederland nog geen wettelijke basis is”, menen de bonden.

Door het faillissement raakten 90 werknemers hun baan kwijt. De overige 210 werknemers mochten aan de slag bij het nieuwe Heiploeg, maar volgens de bonden tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Ze menen dat er sprake was van continuïteit van de onderneming en de arbeidsvoorwaarden dus gehandhaafd moeten worden. “Alles was gericht op continuïteit en het voortzetten van de onderneming Heiploeg. Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde. In onze ogen is er daarom sprake van overgang van onderneming, met alles erop en eraan, dus met behoud van alle werknemers en hun rechten.”

Eisen

De bonden eisen onder meer dat de werknemers die eind januari hun baan verloren alsnog bij Heiploeg op basis van hun oude arbeidsvoorwaarden weer aan het werk kunnen, dan wel dat Heiploeg met hen overlegt over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Werknemers die na de overname een arbeidsovereenkomst kregen aangeboden tegen slechtere voorwaarden, maken ook aanspraak op hun oude arbeidsvoorwaarden.

De rechtszaak dient naar verwachting eind juli bij de rechtbank in Groningen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?