Op 11 november start opnieuw een cursus Vis en Seizoen. De cursus wordt georganiseerd door TeesT culinaire opleidingen in samenwerking met Versvishandel Jan van As. Docent van de cursus is Jakob Doorn, visspecialist en mede-auteur van de boekenserie Vis & Seizoen. Doorn heeft meer dan dertig jaar ervaring in de visserijsector en is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Cursusleider is Robert Verweij van TeesT.
Doelgroep
Doelgroep voor de cursus zijn koks, ondernemers, horecapersoneel, visverkopend personeel en vishandelaren. Praktijkervaring en basiskennis zijn aan te bevelen, maar zijn niet noodzakelijk. Het is voor een beperkt aantal particulieren mogelijk om mee te doen aan de cursus.
Doel
Het doel van de cursus is de theoretische en praktische kennis over vis te vergroten. De opgedane kennis en kunde is de volgende dag in te zetten in de praktijksituatie van de cursist. Daarnaast willen we het bewustzijn over de visseizoenen vergroten.
Inhoud
De praktische verwerking van vis komt uitgebreid aan bod, zoals het fileren van vis, maar ook het bewaren en verwerken van vis. Welke soorten tonijn zijn er en hoe wordt kabeljauw gevangen? In les drie zullen de cursisten gaan koken met vis. Hoe maak je een kreeft, krab of oester open? Hoe wordt vis gerookt en wat zijn de verschillen tussen al die mosselen?
Locatie
De cursus Vis en Seizoen wordt verzorgd in het pand van Versvishandel Jan van As, op het Foodcenter te Amsterdam: goed te bereiken en parkeren is gratis. Les drie zal plaatsvinden bij Zalmhuis Steur te Monnickendam.
Cursusdata
Omdat we volgens de visseizoenen werken, zijn de drie cursusdagen verspreid over het jaar. De cursusdagen zijn van 09:30 tot 16:30. Het minimum aantal deelnemers is 10, het maximum is 18. 2014/2015 Dag 1: 11 november 2014 Dag 2: 10 maart 2015 Dag 3: 2 juni 2015
Programma
theorie
De visseizoenen Kwaliteitsherkenning Zeevis, zoetwatervis en kweekvis Vis bereiden Kostprijs en winstmarge Vangsttechnieken
praktijk rondvis fileren platvis fileren Schaaldieren en schelpdieren openmaken en schoonmaken Vergelijkende proeverijen van vis en schelpdieren Vis bewaren Vis recepten Vis bereiden
Kosten € 340 excl. 21% BTW (incl. 3 x lunch en alle consumpties) Vrienden en Partners van Stichting Vis&Seizoen ontvangen 10 procent korting.
Inschrijven en informatie: www.viscursus.nl
|
Informatie en opgave: www.