MSC-aanvraag blauwe wijting

25 augustus 2014

Een grote groep vissers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Iersland en Litouwen hebben als eerste visserij een MSC-beoordeling voor blauwe wijting aangevraagd. Het is de derde multinationale beoordeling van een pelagische visserij in de afgelopen maanden en het markeert een groeiende trend van grensoverschrijdende samenwerking in de pelagische sector. Door samen te werken verlagen de nationale visserijorganisaties hun beoordelingskosten. Bovendien leidt de samenwerking tot een beter beheer van de visserij.

“Het was al lang de bedoeling om voor onze blauwewijtingvisserij het MSC-certificaat te behalen,” zegt Gerard van Balsfoort, voorzitter van de Pelagic Freezer-trawler Association, namens alle betrokken vloten. “De visstand is nu uitstekend en de ontwikkeling van een effectief beheerplan voor deze visserij gaat het eindstadium in. We hebben er alle vertrouwen in dat de MSC-beoordeling succesvol afgerond kan worden.”

Camiel Derichs, MSC Director Europe, is blij met de stap van de groep: “Het is fantastisch om te zien dat deze Noord-Atlantische blauwewijtingvisserijen een verzoek tot beoordeling op basis van de MSC-standaarden indienen. Historisch gezien behalen diegenen die de eerste stap nemen om een nieuw soort door het MSC te laten certificeren, het meeste voordeel van de certificering. Deze visserijen hebben veel geïnvesteerd in de kwaliteit van hun vis. Ik hoop dat ze succes hebben en dat hun succes anderen zal inspireren om ook een MSC-beoordeling te overwegen".

Altijd op de hoogte blijven?