Pelagische visserij heeft kleinste CO2-footprint

5 augustus 2014

De pelagische visserij heeft wereldwijd de laagste CO2-footprint van alle belangrijke dierlijke eiwitbronnen. Dat meldt Visserijnieuws. In een wetenschappelijk artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Fish and Fisheries wordt door een Australische en een Canadese onderzoeker van vrijwel alle belangrijke visserijen wereldwijd de brandstofinput gegeven. Gemiddeld verbruikt de visserij 639 liter brandstof per ton. Over het algemeen neemt de brandstofefficiëntie de laatste decennia toe, al wordt dit voor het bedrijfsresultaat teniet gedaan door de sterk gestegen brandstofprijzen.

De pelagische visserij waarbij op kleine soorten als haring, makreel en ansjovis wordt gevist komt als veruit beste uit de bus. De visserij op schaaldieren als slechtste. Gemiddeld scoort de pelagische visserij ook veel beter dan rundvlees, varkensvlees en kip. Dat geldt ook voor het gemiddelde van alle visserijen. De visserij op tonijn scoort wel slechter gemiddeld dan kip, en de schaaldiervisserij scoort weer slechter dan kip en varkensvlees en komt alleen beter uit een vergelijking met rundvlees.

 

Altijd op de hoogte blijven?