Visbedrijven getroffen door Russisch importverbod

18 augustus 2014

Sinds vorige week is er een Russisch een importverbod op voedsel, als maatregel tegen de westerse sancties. Het importverbod geldt ook voor vis uit de Europese Unie, Noorwegen, VS, Canada en Australië. Op de website van de NVWA staan veertig bedrijven geregistreerd met een erkenning van Rusland om vis te mogen leveren. Effectief gaat het om ongeveer twintig verschillende bedrijven, in hoofdzaak om exporteurs van pelagische diepvriesvis.

Onder de in meer of mindere mate getroffen Nederlandse bedrijven zijn rederij Vrolijk/Jaczon, Van der Zwan, Dayseaday, Neerlandia Urk, Rodé Vis en Parlevliet en Van der Plas.

De visvarianten die door Rusland in de ban zijn gedaan zijn onder andere: levende vis; verse en bevroren vis; gerookte, gezouten en gepekelde vis; schaaldieren en vismeel.

 

Overleg

Nederlandse bedrijven leveren vooral makreel en haring aan Rusland, maar ook zalm, tarbot, tong en zeebaars. Eind vorige week vond op initiatief van Nederland in Brussel overleg plaats over de gevolgen van de sancties voor de verschillende lidstaten. Nederlandse ondernemers kunnen met vragen over de sancties terecht bij de rijksdienst voor Ondernemend Nederland. (www.rvo.nl)

 

(Voor een uitgebreid artikel over het embargo zie Visserijnieuws van 15-8)

Altijd op de hoogte blijven?