Uitzet jonge paling in Alkmaardermeer

9 september 2014

Vorige week zijn in het Alkmaardermeer ruim 10.000 jonge palingen uitgezet. De uitzet van pootaal is onderdeel van het duurzaamheidsplan waar Dilvis en Palingshop.nl zich al jaren voor inzetten. Met ruim 18 tonnen trokken de vissermannen en genodigden het Alkmaardermeer, het Kerkermeer en de Limmerpolder in, om daar her en der een ton met jonge paling overboord te zetten. “Het is een prachtig gezicht die kleine palingen zo de vrijheid tegemoet te zien zwemmen!”, aldus één van de aanwezigen.

Schieraal

Wanneer de jonge palingen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze uitzetlocaties naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargasso Zee voor nageslacht te zorgen.

Jaarlijks worden in heel Nederland op verschillende plaatsen miljoenen jonge palingen en glasaal uitgezet ten behoeve van de palingstand. Dilvis is aangesloten bij DUPAN (Duurzaam Paling Fonds) en is tevens in bezit van een duurzaamheidscertificaat van de Sustainable Eel Group. Dilvis en Palingshop.nl zetten zich al jarenlang in voor duurzame visserij en er wordt door het familiebedrijf inmiddels al meer dan 130 jaar op het Alkmaardermeer gevist.

Record-uitzet

Er zijn in 2014 al ruim 10 miljoen palingen uitgezet in Nederland, waardoor dit jaar de grootste uitzet in vele decennia is bereikt. Dilvis en Palingshop.nl dragen met veel genoegen hun steentje bij aan de uitzet van paling.

Op de facebookpagina van Palingshop.nl staat een fotoreportage.

 

Altijd op de hoogte blijven?