Subsidies voor Zeeuwse visserijprojecten

13 oktober 2014

Vijf bedrijven of bedrijfscombinaties in Zeeland krijgen een subsidie voor hun visserijproject uit het Europees Visserijfonds. In totaal gaat 546.000 euro naar initiatieven die een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de concurrentiekracht van Zeeuwse visserijgemeenschappen versterken. De lokale Visserijgroep, onder voorzitterschap van gedeputeerde Van Beveren, heeft hiertoe besloten.

De bedrijven die subsidie krijgen zijn:

  • De Zeeuwse Mossel (72.000 euro) voor alternatieve toepassingen van de schelpen van mesheften (bijvoorbeeld om oesterbroed op te vangen).
  • De ARM 25 van C. Caljouw (97.000 euro ) voor het geschikt maken van het schip voor de visserij op langoustines;
  • Roem van Yerseke (120.000 euro) voor de ontwikkeling van een triploïde oester; het bedrijf werkt daarbij nauw samen met Imares. Een triploïde oester geeft meer oestervlees, maar is onvruchtbaar. Daardoor kan de oester ook in mei geoogst worden.
  • Fry-Marine (114.000 euro) voor de bouw van een copepodenfarm bouwen. Copepoden zijn kleine kreeftachtigen die als voedsel dienen voor vislarven.
  • Fa. Gebroeders Schot (143.000 euro) voor het innovatief oogsten van mosselzaad. In een vorige ronde kregen zij de gevraagde subsidie niet volledig, nu ontvangen zij alsnog het restbedrag.

De bedrijven hebben tot eind 2015 de tijd om hun project af te ronden.

Nieuw subsidieprogramma vanaf 2015

Vanaf 2015 zijn er geen regionale subsidierondes meer. Het Europees Visserijfonds maakt dan plaats voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, dat zich richt op de visserij- en aquacultuursector in het algemeen. De focus ligt dan op grotere samenwerkings- en innovatie[projecten.

   

Altijd op de hoogte blijven?