Vis en nitraatrijke groente kan samen

13 oktober 2014

Het Voedingscentrum heeft de consumptieadviezen om niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groente als bietjes, spinazie of sla te eten aangepast. Uit nieuwe analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. “Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt dit advies”, legt Peters uit.

Het Voedingscentrum trekt zijn eerdere adviezen in op basis van de nieuwe factsheet ‘Adviezen nitraat en nitraatrijke groente’. “Niets staat de consumptie van nitraatrijke groente in de weg”, aldus Stephan Peters, kennisspecialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum.Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Altijd op de hoogte blijven?