Voedselveiligheid centraal bij conferentie Visfederatie

10 oktober 2014

In het Vechthuis in Utrecht vond op 8 oktober de jaarlijkse conferentie van de Visfederatie plaats. Aansluitend aan de besloten ledenvergadering luisterden ruim vijftig aanwezigen naar diverse presentaties over vis en voedselveiligheid.

NVWA

Een van de sprekers op het symposium was Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA. In heldere bewoordingen legt hij uit wat de rol van de NVWA is en waaruit de belangrijkste taken van deze toezichthouder bestaan. “Ons doel is echt niet om zoveel mogelijk boeven te pakken of boetes uit te delen. Wij streven bovenal naar verhoging van naleving van regels voor algemene gezondheid van mens, dier en natuur.”

Azië

Ook Alex Olsen, hoofd duurzaamheid van het Deense bedrijf Espersen, boeit de zaal met zijn verhaal over de traceerbaarheid binnen Espersen. Hoewel hij weinig details prijsgeeft van de manier waarop zij hun traceerbaarheid tegenwoordig elektronisch bewaken, raakt hij de aanwezigen met zijn hartstochtelijke betoog: “Als producent of verkoper van vis komt de consument bij ú terecht als er iets niet goed is, niet bij de eindverkoper. Laat de traceerbaarheid binnen uw bedrijf niet afhangen van wettelijke regels, maar pak zelf de handschoen op. U moet kunnen aantonen waar uw product vandaan komt en indien nodig de juiste batch kunnen terughalen. Zelfs als uw vis helemaal uit Azië komt, bent en blijft u zelf verantwoordelijk voor de gezondheid van uw consumenten.”

   

Altijd op de hoogte blijven?