Nieuwe winkel annex restaurant Schuitemaker Vis

18 november 2014

De nieuwe winkel annex restaurant van Schuitemaker Vis aan de Voorstraat in Katwijk is een bijzondere vis-beleef-winkel geworden. Het op de zee en de visserij geënte ontwerp is bedacht door Dirk van Berkel, interieurarchitect en productontwerper. Van Berkel liet daarbij beleving en het ambacht centraal staan. Alle gebruikte materialen hebben een link met de visserij en het ambacht van visverwerking. Zo is het plafond gemaakt van scheepstouw dat over de volle breedte van het pand loopt, bevestigd aan fijne haken.

Visserijverleden

In het verleden vingen de Schuitemakers zelf hun vissen op zee. De verlaagde plafonds in de winkel en in het restaurant dragen de afbeeldingen van de schepen die in die tijd werden gebruikt. De viswinkel is voorzien van veel en speciaal licht, zodat er goed gewerkt kan worden en de vis tot zijn recht komt. Het naastliggende restaurant vroeg om het tegen over gestelde, namelijk een warme sfeer met gedempt licht. Om deze tegenovergestelde sferen tot zijn recht te laten komen is gekozen voor een afscheiding: een stellage van eikenhouten haringvaatjes waarin de flessen wijn en olie voor de verkoop liggen uitgestald. In het midden van de afscheiding is een kast in de vorm van een vis van plaatstaal gelast. De vis geeft een doorkijk van het restaurant naar de viswinkel. De klant kan dus zien hoe zijn visje wordt klaar gemaakt.

Vitrine

Ook voor de verlichting in het restaurant is gekozen voor touw, met daarin onzichtbaar door het touw geweven elektra draad. De verlichting bestaat uit lichtbollen hangend aan speels geluste touwen. De cementen vloer is afgewerkt met ecoline en een transparante epoxylaag.

De vitrine in de winkel is strak en ruim opgezet. Tussen de vitrine-onderdelen staan de werkbanken, waar de verse vis dagelijks wordt gefileerd of geportioneerd. De haringtafel is afkomstig vanuit het oude pand van Schuitemaker. Om de tafel is een nieuwe huid van RVS gemaakt, passend bij de nieuwe vitrine. Om de vitrine heen is juist gekozen voor een warme sfeer, met statafels gemaakt van haringtonnetjes. In het restaurant en in de winkels zijn zitcabines gemaakt, zodat de gasten ongestoord van hun vis kunnen genieten.

 

Altijd op de hoogte blijven?