Sancties raken Russische visindustrie

13 november 2014

Visverwerker Murmansk Fish Combinat uit de Russische stad Moermansk (ruim 300.000 inwoners)  is behoorlijk geraakt door de sancties die de Europese Unie, Noorwegen, Canada, Australië en de Verenigde Staten hebben ingesteld tegen Rusland en vice versa. Het bedrijf besloot niet erover te klagen, maar sleepte de Russische overheid voor de rechter. De Russische rechters besloten echter dat de sancties richting het Westen legaal zijn.

Murmansk Fish Combinat koopt vis uit Noorwegen en verwerkt die. Door de sancties kan het bedrijf geen Noorse vis meer invoeren. Mede daardoor zijn slechts iets meer dan 200 mensen werkzaam in het bedrijf waar, als dat op volle toeren draait, 1500 mensen aan de slag kunnen. Die 200 mensen zijn vooral bezig met onderhoud van de, vorig jaar gekochte, nieuwe machines want de productie is gestopt.

De Murmansk Fish Combinat zegt dat het geen alternatieven heeft. De Russische visproductie kan onvoldoende vis leveren gezien de vraag. Een alternatief is vis invoeren uit Chili, maar die is veel duurder is dan de Noorse vis. Bovendien wordt die bevroren aangeleverd en is daardoor minder geschikt voor verwerking. Naar verluidt vreest het bedrijf dat het zijn deuren zal moeten sluiten als de cruciale visaanvoer uit Noorwegen niet snel op gang komt.

 

Altijd op de hoogte blijven?