Stijging nettoresultaat kottervisserij

15 december 2014

Het nettoresultaat van de visserij voor 2014 stijgt met € 3 miljoen naar € 402 miljard. Het grootste deel van de opbrengst, zo’n € 230 miljoen, wordt opgebracht door de kottervisserij. Het nettoresultaat van de kottervisserij wordt geraamd op € 20 miljoen. Dit komt door een combinatie van verder afgenomen brandstofgebruik, dus lagere kosten, en een redelijke prijs voor vis en garnalen.  Zo blijkt uit cijfers van het LEI.

Olieverbruik gedaald

Het gasolieverbruik in de kottervisserij vertoont al sinds 2003 een dalende lijn. In 2013 was dit 103 miljoen liter terwijl in 2003 nog 272 miljoen liter brandstof werd verbruikt (-62%). Voor 2014 wordt verwacht onder de 100 miljoen liter brandstof uit te komen. De transitie van boomkorvisserij naar puls, het vissen met minder motorvermogen en de afname van de vloot hebben hieraan bijgedragen. Verwacht wordt dat in 2015 de brandstofkosten fors verder zullen dalen door een nog lager verbruik, in combinatie met lagere brandstofprijzen.

Vloot stabiel

Het aantal actieve visserijvaartuigen in de Nederlandse vloot is in de afgelopen drie jaren redelijk stabiel: van 625 vaartuigen (2012) naar 616 vaartuigen (2014). In de grote zeevisserij is het aantal vaartuigen afgenomen van 14 naar 8, waardoor aanzienlijk op capaciteit is ingeleverd.

Kleinere schepen

Het LEI verwacht met name in de kottervloot wel grote veranderingen in de komende 5 à 10 jaar. Een deel van de grote zullen worden vervangen door (kleinere) nieuwbouwschepen. Hierin worden alle innovaties die nu plaatsvinden meegenomen, zoals zuiniger, duurzamer, en rendabeler. Ook in het segment garnalenkotters wordt een periode van (nieuwbouw)investeringen verwacht, vooral ook omdat het de laatste jaren financieel gezien goed is gegaan.

Alle cijfers en een toelichting zijn te vinden op de website: www.agrimatie.nl, Visserij in Cijfers. Via deze website zijn ook cijfers en grafieken te downloaden.

Altijd op de hoogte blijven?