MDV-schip te water

30 januari 2015

Het pilotschip van de stichting Masterplan Duurzame Visserij (MDV) is in Rotterdam te water gelaten. Dat gebeurde afgelopen vrijdag, 30 januari. Het schip is vervolgens naar Urk gesleept waar het  een dag later aankwam. Het schip zal op Urk worden afgebouwd.

Besloten kring

Als gevolg van het vergaan van de Urker kotter Z85 vond de tewaterlating plaats in besloten kring. Alleen familie, de scheepsbouwers en het bestuur van de stichting MDV waren erbij aanwezig. Voorafgaand aan de tewaterlating werd een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de Z85.

Het MDV schip is een uniek en innovatief nieuw schip. Aan de voorkant heeft het de vorm van een jacht, waardoor het zo min mogelijk weerstand heeft.  Aan de achterkant lijkt het een gewone vissersboot. In tegenstelling tot traditionele kotters met zijbomen wordt er vanaf de achterkant gevist.

Onderzoek

Het pilotschip wordt drie jaar lang gebruikt voor alle mogelijke onderzoeken naar nieuwe en duurzame vistechnieken. Zo wordt op het schip de pulsvisserij gecombineerd met twinrigvisserij. Ook is het schip geschikt te maken voor flyshootvisserij.

Vismagazine gaat de ontwikkelingen rond het MDV-schip op de voet volgen.

 

Altijd op de hoogte blijven?