Veel animo voor Schelpdierconferentie

22 januari 2015

Lezingen, een expertmeeting, presentaties, een excursie en een kleinschalige beurs zijn de vele elementen van de Schelpdierconferentie op 22 en 23 januari in Deltapark Neeltje Jans. Een volle zaal aandachtige toehoorders kreeg op de eerste dag een aantal boeiende lezingen te horen over binnendijkse algenteelt en schelpdierkweek. Onderzoekers van de Hogeschool Zeeland voeren allerlei onderzoeken en experimenten uit naar bijvoorbeeld optimale water-, licht- en temperatuurcondities. Ook het kostenaspect speelt een belangrijke rol. Er is subsidie beschikbaar gekomen vanuit verschillende fondsen, waaronder de provincie Zeeland. Maar het gaat uiteindelijk om het resultaat en de haalbaarheid. Daarvoor zijn bij het onderzoek ook consumenten uitgenodigd voor een test. Zij beoordeelden de geaffineerde oesters op 19 aspecten. De Top 5 van belangrijkste punten waaraan een oester moet voldoen zijn: smaak, textuur, geur, kleur en visgewicht.

Zeeuwse Tong

Het middagprogramma bevatte een presentatie van Stuurgroep SSF (Smart Sea Food). Vraag is hoe het toekomstperspectief is van de binnendijkse aquacultuur. En hoe ziet de agenda er uit. Vier punten staan bovenaan: de teelt van microalgen, de viskweek en de teelt van zeewier en teelt van zilte gewassen.  Er zijn al enkele projectinitiatieven, zoals RAAK Pro (Robuuste Algenkweek Aquacultuur) en Interreg AquaVlan 2, een gezamenlijk initiatief van Nederland en Vlaanderen. Bij de projecten ligt de focus op de kweeksystemen en algensoorten.

Het project Zeeuwse Tong en Imares houden zich bezig met de binnendijkse kweek. Voeding, groei en productie zijn aspecten die veel aandacht krijgen. Want het product rendabel en commercieel interessant krijgen, is nog een probleem. Ook is voor 1 ha schelpdierkweek 2 ha voer (algen) nodig.

Discussie

Tot slot ontstond een levendige discussie over de diverse stellingen die over het onderwerp op het scherm verschenen. Er is nog een lange weg te gaan, maar de mening is wel dat binnendijkse kweek kan en dat er mee gestart moet worden.

Ondertussen hadden buiten de zaal een aantal bedrijven uit de schelpdiersector hun beursstand ingericht. Zij  hopen deze twee dagen goede zaken te kunnen doen nu er zo'n 80 belanghebbenden uit de sector aanwezig zijn op deze twee dagen.

Altijd op de hoogte blijven?