MSC-certificaat zeebaarsvissers geschorst

18 februari 2015

Het MSC-certificaat voor de Nederlandse handlijn zeebaarsvissers is geschorst. Oorzaken zijn onder andere de slechte ontwikkeling van het zeebaarsbestand in de Noordzee door te weinig jonge aanwas, toenemende visserijdruk en het uitblijven van Europese maatregelen om de situatie te verbeteren. Vangstcontrole en beheer zijn op de Noordzee ontoereikend, waardoor het visbestand niet goed beschermd kan worden.

De schorsing door de onafhankelijke certificeerder MacAlister Elliott and Partners Ltd. is per 6 februari 2015 van kracht geworden. Het betreft in totaal 21 vissers die zijn aangesloten bij de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers Nederland (VBHL). Zij behaalden eind 2011 het MSC-certificaat voor hun traditionele zeebaarsvisserij met werphengels in de Zuidelijke Noordzee.

Aangezien de betrokken kuststaten niet tot een overeenkomst konden komen om de te hoge visserijdruk op de zeebaars terug te brengen, heeft de Europese Commissie in januari van dit jaar noodmaatregelen afgekondigd, waaronder een visserijverbod voor de gerichte spanvisserij op zeebaars in de Kanaalzone gedurende het paaiseizoen. (fotocredit: Essies Foto's)

Altijd op de hoogte blijven?