Drukke en geslaagde Vispiratiedag

30 maart 2015

Het was gezellig druk op de tweede editie van de Vispiratiedag in Leusden. Duurde het evenement vorig jaar nog twee dagen, nu waren de deuren alleen op 30 maart geopend, van 10.00 – 21.00 uur.

De beurs was ruimer van opzet; in een grote tent was alles onder één dak: beurs, Refish-wedstrijd, haring keuren. Rutger Kooij had een vitrine met tal van vissoorten ingericht en daar een visquiz aan verbonden. De bezoekers van de beurs konden hun viskennis testen en een formulier met hun antwoorden invullen.

Andere exposanten lieten bezoekers proeven van hun creaties, innovaties of andere visproducten. De gesneden haringen van de keuring haring snijden werden na de jurering uitgedeeld aan bezoekers en exposanten.

Masterclass

Harry Havinga van de Nederlandse BBQ Stichting ging in een masterclass in op de trends en tips van het barbecueën. Zijn stichting, die hij samen met Mike Meinema runt, heeft als doel het buiten koken in de breedste zin van het woord te promoten. Daar is nog veel winst te behalen voor de visspecialist, stelt Havinga.

“Je hoort veel problemen, zoals dat de vis uit elkaar valt of blijft plakken”, aldus Havinga. “Maar er zijn kooktechnieken om dat te voorkomen."  Op het buitenterrein stonden diverse keramische barbecues. Daarop werd op houten planken, zoutplanken of metalen rekken allerlei soorten vis en schelpdieren bereid, gemarineerd of gekruid. “We brengen aarde vuur en water bij elkaar”, vertelt Mike Meinema. “We willen dat mensen vaker en beter gaan barbecueën. Wellicht werd er in vroeger tijden eerder een zeebeest dan een landdier op een houtvuur geroosterd.”

’s Avonds was het aanmerkelijk rustiger op de beurs. Tot rond 19.30 uur kon meegedaan worden aan het haring snijden. Daarna was de beurs vooral een ontmoetingsplek om contacten te leggen of bij te praten.

Altijd op de hoogte blijven?