Doorbraak Profinis met Belastingdienst

7 april 2015

Vissers-eigenaren kunnen veel (belasting)geld besparen en terugvorderen. De fiscale afdeling van Profinis Accountants & Adviseurs heeft na intensief overleg met de Belastingdienst een doorbraak bereikt over de fiscale positie van de visserman met een kotter in een VOF of eenmanszaak die tegelijkertijd ook deelvisser is.

Na het succes dat Profinis in 2011 heeft bereikt bij de Belastingdienst voor de directeur-aandeelhouders van een visserijonderneming, die inmiddels veel (belasting)geld hebben teruggekregen, is het nu de beurt aan vissers-eigenaren.

Succesvolle procedure

Belastingadviseur Gerco van der Spek legt uit: “De meeste deelvissers op de vloot betalen 0 % Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). Een uitzondering op deze regel waren tot nu toe de deelvissers die tegelijkertijd ook eigenaar van de kotter waren via een VOF of eenmanszaak. Deze groep deelvisser betaalden ieder jaar ZVW. In 2013 heeft Profinis succesvol een procedure gevoerd met de Belastingdienst over de toepassing van de regeling op deze groep vissersmannen.” Het overleg met de Belastingdienst heeft als uitkomst dat alle vissers-eigenaren die hun kotter ondergebracht hebben in een VOF, voor het deelloon ook 0 % ZVW betalen. De vissers-eigenaren die hun kotter ondergebracht hebben in een eenmanszaak, betalen 0% ZVW indien limitatief voldaan is aan een aantal regels.

Terugwerkende kracht

Op advies van Profinis hebben landelijk veel vissers-eigenaren bezwaar aangetekend tegen oude jaren, met maximaal vijf jaar terugwerkende kracht. Het overleg met de Belastingdienst heeft geresulteerd in een aanpassing van de betreffende wettekst met terugwerkende kracht naar 1 januari 2008. Door deze aanpassing van de regelgeving is het mogelijk om een teruggaaf verzoek in te dienen met terugwerkende kracht naar 1 januari 2008. Effectief kan de visserman-eigenaar die nu in 2015 een verzoek doet, daardoor twee jaar extra terug krijgen.

Belastingteruggaaf

Gerco van der Spek: “Als fiscale afdeling van Profinis zijn wij trots dat wij dit hebben kunnen bereiken voor onze klanten die eigenaar en deelvisser zijn. In de huidige economische omstandigheden is deze belastingteruggaaf zeer welkom, iedere klant zal zijn eigen invulling daaraan geven”. Gerco van der Spek adviseert alle eigenaren van een eenmanszaak of VOF die een visserijonderneming drijven, contact op te nemen met hun adviseur of met Profinis. Ondanks de aanpassing van de wettelijke regeling met terugwerkende kracht naar 1 januari 2008, zal de Belastingdienst niet uit zichzelf deze aanslagen herzien. De visserman-eigenaar dient daar zelf een verzoek voor in te dienen bij de bevoegde inspecteur.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?