Pulskorvisserij in MSC-traject

20 april 2015

De pulskorvisserij op tong en schol is het MSC-traject ingegaan. Dat heeft de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) bekendgemaakt. De Twinrig en Flyshoot visserij zijn reeds gecertificeerd en nu wil de CVO ook voor een MSC-certificering gaan voor de Pulskorvisserij op tong en schol. De CVO wil hiermee een stap voorwaarts zetten in verdere verduurzaming van de Nederlandse aanvoersector.

Alle Nederlandse pulsvissers die bij de CVO aangesloten zijn zullen binnen het MSC traject participeren. Het gaat in het totaal om 92 schepen. Een onafhankelijk beoordelingsteam (Acoura Marine) zal binnen 12 tot 18 maanden alle benodigde informatie over de pulsvisserij verzamelen om een oordeel te kunnen geven op de criteria van MSC: De gezondheid van de visbestanden tong en schol, de impact van het vistuig op het mariene ecosysteem en het beheer van de visserij.

Bijvangst

De pulstechniek heeft een minder bijvangst, een lagere impact op het bodemleven en minder brandstofverbruik dan de traditionele boomkorvisserij. Dit is onder andere gebleken uit onderzoek waarbij de sector heeft samengewerkt met onderzoeksinstituten IMARES, het LEI en ILVO. Deze resultaten kunt u terug vinden op www.pulsheffing.eu Tevens wordt er op dit moment een onderzoeksprogramma uitgewerkt op het inzichtelijk maken van de (ecologische) impact van een volledige overgang naar de pulskor.

 

Altijd op de hoogte blijven?