Samenwerking Zilte Academie Zeeland en horeca

16 april 2015

Met het project 'Van achterstand naar voorsprong' slaan de Zilte Academie Zeeland (ZAZ) en Pontes Pieter Zeeman Zierikzee de handen ineen voor de organisatie van workshops en summer school. Dat schrijft de PZC. De Pontes Pieter Zeeman stoomt jaarlijks zo'n twintig leerlingen klaar voor een vervolgopleiding in de horeca. Op Schouwen-Duiveland zijn voldoende streekproducten beschikbaar, maar weet het horecapersoneel ook hoe zij een perfect stukje plaatselijke vis moeten bereiden? Daar valt winst te behalen, vindt Marianne Ketting van de Zilte Academie Zeeland.

Kweekvijver

"We creëren een kweekvijver voor goede ambachtelijke koks, die als ze klaar zijn aan de slag kunnen bij een horecabedrijf op het eiland", vertelt Ketting over haar samenwerking met de Pontes. "Vanuit de ZAZ verzorgen we workshops aan derde- en vierdejaars leerlingen op het vmbo consumptief.

BRU17

Niels Habraken van vis- en mosselhandel Habraken Vis en restaurant BRU17, verzorgde een van de workshops. Hij is verrast over het resultaat: "Veel van de leerlingen hadden tot voor kort nog nooit een vis aangeraakt. Eerst waren ze heel terughoudend, maar toen ze ermee aan de slag gingen en zelf proefden bleken de meesten heel enthousiast. Ze kwamen erachter dat je hartstikke veel kunt met vis en schelpdieren uit de regio.”

De gemeente Schouwen-Duiveland verstrekt 19.500 euro subsidie aan het project van de ZAZ en de Pontes.

Altijd op de hoogte blijven?