Haringvangst gestart

26 mei 2015

De Nederlandse haringsector maakt zich op voor een nieuw seizoen. De eerste schepen zijn met Pinksteren in Scandinavië uitgevaren voor proefvangsten. “De haring die tot nu toe is aangetroffen is goed in ontwikkeling. Het juiste voedsel is in de maag aanwezig, wat belangrijk is voor de opbouw van het vet in het visvlees. Wij verwachten de productie van de Hollandse Nieuwe de komende week te kunnen opstarten. We liggen dus goed op schema,” aldus Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. 

 

Hollandse nieuwe

Er mag dit jaar 445 miljoen kilo haring worden gevangen. Ongeveer 25 miljoen kilo wordt gebruikt voor de productie van Hollandse Nieuwe. Dat zijn in totaal 180 miljoen haringen, waarvan Nederlanders er jaarlijks zo’n 81 miljoen weg happen. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd. 

 

Veiling eerste vaatje

Vanaf 10 juni is de Hollandse Nieuwe in de winkels te koop. De aftrap van het seizoen gebeurt met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. In België en Duitsland start het haringseizoen op dezelfde dag. 

 

Ouderenfonds

De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring gaat naar het Nationaal Ouderenfonds, die met de opbrengst stranduitjes voor eenzame ouderen zal organiseren, waarbij vanzelfsprekend een haring zal worden gegeten.  

 

 

Altijd op de hoogte blijven?