Meer fraude met vis dan met vlees

11 mei 2015

Met vis en zeevruchten wordt in Europa meer gefraudeerd dan met vleesproducten. Dat vermeldt het Financieel Dagblad naar aanleiding vaneen bericht op de voedselwebsite Food Navigator. Reden is onder meer dat de etiketteringeisen voor vis veel minder strikt zijn dan voor vlees. Ook maakt de consument zich minder druk om vis dan om vlees.

De voedselwebsite verwijst naar recent Europees onderzoek waaruit blijkt dat 30% van de Griekse en Spaanse visproducten die als heek werden verkocht, goedkopere Afrikaanse vissoorten bleken te bevatten. En de Ierse Food Authority ontdekte dat bijna 20% van alle vis die in Ierland wordt verkocht een foutief etiket had.

Enrico Brivio, woordvoerder voor de Europese Commissie voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij zegt in een reactie dat voor vlees veel meer informatie beschikbaar is dan voor vis. De Europese Visverwerkers Associatie (AICP-CEP) vond dat strengere etiketteringsregels voor vis voor verwarring bij de consument zorgen en teveel kosten met zich meebrengen, aldus Camille Perrin, beleidsmedewerker van de Europese consumentenorganisatie BEUC die in het verleden vergeefs heeft gelobbyd voor meer informatie op de etiketten van visproducten.

Marktonderzoeksbureau Leatherhead Research meldt, dat consumenten blind vertrouwen op de vishandelaar en de producent. Ook zouden ze  het verschil tussen een makreel, schol of kabeljauw niet kennen.

Altijd op de hoogte blijven?