Voorstel: uitstel discardban voor schol

27 mei 2015

De Noordzeelidstaten willen de discadban voor schol uitstellen tot 2018 en kleine tongetjes en Noorse kreeftjes ontzien bij de aanlandplicht. Ook werkt de sector met selectiviteitsprojecten aan een ambitieus plan om ongewenste bijvangst met dertig procent te reduceren.

 

Scheveningengroep

Dat zijn de hoofdpunten uit het conceptplan dat de gezamenlijke Noordzeelidstaten bij de Europese Commissie gaan indienen om invulling te geven aan de Europese aanlandplicht. Die wordt voor de bodemvisserij vanaf 2016 tot 2019 gefaseerd ingevoerd voor gequoteerde vis. Het gaat om een breed gedragen regionaal plan van sectoren en overheden, waarover overeenstemming is bereikt in de zogeheten Scheveningen Group. In de Scheveningen Group zijn alle Noordzeelidstaten vertegenwoordigd. Per 1 juni moeten alle EU-lidstaten hun (regionale) plannen bij de EC indien, inclusief voorstellen welke vissoorten vanwege hoge overlevingskansen teruggegooid zouden moeten blijven worden.

 

Discardban

Met de introductie van de discardban hoeven vissers ondermaatse vis niet afzonderlijk aan boord op te slaan. Wel moet deze ondermaatse vis strikt worden gescheiden van de maatse vis. Staatssecretaris Sharon Dijksma schrijft dat in haar zogeheten kwartaalrapportage betreffende de ontwikkelingen in EU-verband over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).

Wanneer een visserij onder de aanlandplicht valt zullen regels voor de vangstsamenstelling buiten werking worden gesteld. Dijksma noemt dat een belangrijk voordeel voor de praktijk aan boord.

 

Werkbaar

Na het Europees Parlement moet de Europese Ministerraad nog instemmen met de zogenoemde Omnibusverordening. Door deze Omnibusverordening wordt tegenstrijdige Europese regelgeving gewijzigd om de introductie van de aanlandplicht in de praktijk ook werkbaar te maken. Want het kan niet zo zijn dat voor vissoorten die onder de aanlandplicht vallen tegelijk een verbod van kracht is op het aanlanden van deze ondermaatse vis.

Om die reden heeft staatssecretaris Dijksma nog geen uitvoering gegeven aan de invoering van de aanlandplicht, die voor de pelagische visserij op 1 januari dit jaar al is ingegaan. Andere lidstaten hebben dat wel gedaan. Daarom heeft de Nederlandse pelagische sector zelf een start heeft gemaakt met de discardban.

 

Altijd op de hoogte blijven?