‘Zeewater nog te koud voor groei plankton’

2 juni 2015

Het uitstel van het haringseizoen is het rechtstreekse gevolg van de lage temperaturen in de Skandinavische wateren. Dat vertelde Martin Haasnoot, directeur-eigenaar van Haasnoot vis gisteren, 1 juni, in het Deense Skagen, na het overleg met de vertegenwoordigers van de overige haringgroothandels. “De maand mei was hier de koudste sinds 25 jaar en er is veel koude wind. Het zeewater is maar 10 graden. Dat moet zeker 13 graden zijn, om plankton goed te laten ontwikkelingen. Dat plankton is het vette voedsel waardoor de haring geschikt wordt voor de productie van Hollandse Nieuwe.”

 

Vetgehalte

Het vetgehalte in de haring is op dit moment nog maar 12 procent, aldus Haasnoot. “Dat maakt het onmogelijk om het seizoen op 10 juni te laten starten. Deze haring is nog niet geschikt voor de productie van maatjesharing. Daarvoor moet het vetpercentage tussen de 17 en 20 procent liggen. En dan is het simpel, want je hebt daarna nog een dag of zeven nodig voor de verwerking en de verdere logistiek naar Nederland. Vorig jaar waren we al op 19 mei aan het verwerken, nu is er nog niets gebeurd, de haring is gewoon nog veel te mager.”

 

Temperaturen

De beslissing was moeilijk voor de haringgroothandel, vertelt Haasnoot. “Dit uitstel heeft grote consequenties, voor iedereen. Er waren ook voorstanders van een nog langer uitstel. Iedereen was het er over eens dat zoals de haring nu is niet geschikt is voor de opening van het seizoen. Uiteindelijk zijn we hierop uitgekomen. De kwaliteit bij de opening is immers bepalend voor de verdere verkoop. Er wordt beter weer verwacht en zodra het warmer wordt kan het snel gaan. Dan kan de haring in een paar dagen tijd het juiste vetgehalte hebben. Dus het is heel goed mogelijk dat de haring volgende week van topkwaliteit is.”

 

Vismeel

De magere haring die nu gevangen tijdens de proefvangsten wordt verwerkt tot vismeel. De Skandinavische haringvissers wachten allemaal op het verbeteren van de kwaliteit. “Anders is straks hun quotum vol en ze willen natuurlijk graag de maatjes aanvoeren. Die leveren een betere prijs op,” aldus Haasnoot.

Op de foto laat Martin Haasnoot in Skagen een foto zien van op 31 mei gevangen haring: veel te mager.

   

Altijd op de hoogte blijven?