Schoonmaakactie langs stranden van start

3 augustus 2015

Van 1 tot 27 augustus maakt Stichting De Noordzee met hulp van vele vrijwilligers het hele Noordzeestrand schoon, van Zeeland tot en met de Wadden, een afstand van 350 kilometer. Reeds 1200 vrijwilligers hebben zich al voor één of meerdere etappes ingeschreven.

De door Boskalis gesponsorde Beach Cleanup Tour ging afgelopen zaterdag officieel van start bij Moio Beach in Cadzand. Wethouder Albert de Bruijn van de gemeente Sluis knipte samen met Arriën Kruyt, interim directeur van Stichting De Noordzee, het lint door. Hierna vertrokken de 40 deelnemers voor de eerste etappe die eindigt in Breskens.

In 27 etappes van +/- 10 kilometer maakt Stichting De Noordzee de hele Noordzeekust schoon, beginnend in Cadzand, Zeeland, en eindigend op 27 augustus op Schiermonnikoog. Afvalverwerkingsdienst Van Gansewinkel zamelt het afval in, dat deelnemers van de stranden halen, scheidt en recyclet het. Connexxion zorgt ervoor dat de deelnemers weer terug worden gebracht naar de startlocatie. Frisian Motors stelt een elektrische strandkar beschikbaar. Gedurende de opruimactie vinden er diverse activiteiten plaats, zoals een etappe met het Wereld Natuur Fonds (11 augustus) en Supporter van Schoon (13 augustus), een speciale vrijgezellenetappe (15 augustus), de Stayokay familiedag (16 augustus) en een Corona Sunsets Party als feestelijke afsluiting (27 augustus).

400 afvalitems per 100 meter

Het strand ligt bezaaid met afval; per 100 meter strand liggen er gemiddeld 400 afvalitems. Als dit niet wordt opgeruimd en in zee terechtkomt, vormt het een gevaar voor het leven in zee. Het belangrijkste doel van de opruimactie is aandacht vragen voor dit probleem. Daarnaast is er bij elke etappe een afvaltelling, waarbij al het afval op 100 meter strand geteld en ingevoerd wordt in de Strandscanner app. Met gegevens over de hoeveelheid en herkomst van het afval, pakt Stichting De Noordzee het probleem bij de bron aan.

Zeevonk

Inmiddels is bekend geworden dat de rode gloed die langs de Zuid-Hollandse kust bij Scheveningen in zee drijft de alg zeevonk betreft. Zeevonk is ongevaarlijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de plaagalg. Wel kan zeevonk irritatie veroorzaken, zeker als het in grote hoeveelheden voorkomt, zoals bij Den Haag. Er is een zwemverbod afgekondigd; er mag voorlopig niet in zee worden gezwommen bij Scheveningen, Wassenaar en Katwijk.

Altijd op de hoogte blijven?