Contrôle bij Foppen verbeterd

16 september 2015

Zalmverwerker Foppen uit Harderwijk heeft z'n controlesysteem verbeterd. Dat blijkt uit het meest recente inspectierapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door de visverwerker zelf openbaar gemaakt. Het gaat om de zogenoemde gevaren- en risico-analyses. Foppen staat onder verscherpt toezicht van de NVWA, omdat het bedrijf de afgelopen jaren meerdere keren de wet heeft overtreden. Vorig jaar november ontdekte de NVWA bij een inspectie opnieuw tekortkomingen. Die zijn nu opgelost.

 

Listeria bacterie

Volgens Foppen is binnen het bedrijf de controle op de Listeria bacterie verbeterd. Zowel bij de laatste grote inspectie in 2010 als in 2014 voldeed de bemonstering en analyse van de bacterie niet aan de eisen van de NVWA. Die werden door het eigen, niet geaccrediteerde laboratorium uitgevoerd. Foppen zegt zelf dat er wel degelijk uitgebreid en goed onderzoek werd gedaan naar de Listeria bacterie, maar omdat het laboratorium niet was geaccrediteerd, ging de NVWA er formeel vanuit dat er geen analyses waren.

Inmiddels heeft Foppen besloten om gebruik te maken van een extern, geaccrediteerd laboratorium en hiermee zouden de problemen rond de Listeria bacterie volgens het bedrijf zijn opgelost.

 

Verscherpt toezicht

Listeria kan voedselinfecties veroorzaken die schadelijk kunnen zijn voor ouderen met een verzwakt afweersysteem. Bij zwangere vrouwen kan een listeria-vergiftiging de kans op een miskraam of vroeggeboorte verhogen. Grondige productcontrole is dus noodzakelijk.

Uit rapportages van 2014 bleek verder dat Foppen niet alle mogelijke gevaren en risico's van het productieproces had beschreven. Zo kunnen er bijvoorbeeld in aangeleverde vis verboden stoffen zitten, resten van diergeneesmiddelen of parasieten. Die risicoanalyses zijn nu volgens de NVWA in orde.

Foppen staat nog steeds onder verscherpt toezicht van de NVWA. Wanneer dat toezicht wordt opgeheven is nog niet bekend.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?