Vis op de markt komt slecht uit test

9 oktober 2015

Meer dan de helft van de onderzochte visproducten bij achttien viskramen is niet vers of zelfs bedorven, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in de Gezondheidsgids. De onderzoekers vonden onder meer de e.coli-bacterie in de onderzochte vis.

 

Warme dagen

De consumentenbond onderzocht de kwaliteit van schol, zalm en pangasius bij viskramen op markten in Den Haag, Leiden, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. De testers van de Consumentenbond kregen verschillende keren bedorven vis mee. Met name op warme dagen bleek het erg mis bij de viskramen. Wel waren er grote verschillen tussen de verschillende vissoorten. Onderzochte zalmfilets bleken een stuk verser zijn dan schol en pangasius.

De beste kwaliteit vis uit de test was afkomstig van drie onderzochte viskramen op de markt in Den Haag. De drie slechtst scorende kramen staan op de Afrikaandermarkt in Rotterdam.

 

Zorgelijk

Henry Uitslag, woordvoerder van de Consumentenbond, vindt de resultaten van de test zorgelijk. “De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen.”

 

Altijd op de hoogte blijven?